Hlavní obsah

Vánoční strom pro Prahu je pokácený

– Jílové u Prahy
Právo, Radek Plavecký

Vánoční strom pro Prahu je pokácený a chystá se k převozu na Staroměstské náměstí. V neděli ráno ho podťal v Kamenném Přívozu nedaleko Jílového u Prahy dřevorubec Jiří Vorlíček. Strom rostl zhruba 35 až 40 let v rohu zahrady Romana Veselého, který tady má s rodinou chatu.

Kácení vánočního stromuVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

„Moc jsme tenkrát nepřemýšleli, když jsme ho tady sázeli a dali jsme ho hodně k plotu. Teď zvedá podezdívku a je hodně blízko silnice,“ vysvětloval Právu Roman Veselý, proč se rozhodl strom pokácet a nabídnout Praze.

Po deváté hodině ráno dřevorubecký mistr nastartoval pilu a život smrku ztepilého ukončil. Na pařezu napočítal 35 letokruhů. „Je to krásný zdravý strom,“ hodnotil Vorlíček.

Během dopoledne opracoval kmen a připravil celý strom k naložení na tahač. „Už tady na místě ho prohlédneme a označíme, jakou stranou bude postavený v Praze a jakou stranou bude nasměrovaný k orloji. Tam se bude usazovat v noci, nebude tolik času, tak se takhle připravíme,“ uvedl zručný dřevorubec.

Šest kilometrů řetězu a stovky koulí

Strom dlouhý necelých 18 metrů podle údajů z jeřábu, který ho po celou dobu držel, vážil 3,5 tuny.

V neděli odpoledne bude strom převezen do Modletic do mezideponie. Odtud v noci z pondělí na úterý zamíří na pražské Staroměstské náměstí, kde bude v příštím týdnu rozsvícen. Termín vedení města záměrně nezveřejnilo, aby se kvůli protiepidemickým opatřením neshlukovali lidé.

Vánoční strom bude vyzdoben tentokrát do barev národní trikolóry. Technické služby na něj zavěsí 6 kilometrů světelných řetězů, 40 světelných hvězd a několik stovek koulí v modré, bílé a červené barvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám