Hlavní obsah

Vánoční smrk pro Prahu pokáceli v Semilech

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na soukromé zahradě v Semilech pokáceli v neděli dopoledne vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí. Smrk ztepilý je podle letokruhů starý 56 let a vysoký 25 metrů, do Prahy by měl dorazit do pondělní půlnoci.

Vánoční strom pro PrahuVideo: Michael Polak, Novinky

 
Článek

”V noci z pondělí na úterý bychom ho chtěli postavit,“ uvedla za společnost Taiko organizátora vánočních trhů na Staroměstském náměstí Hana Tietze.

Smrk vyrostl na zahradě, která patří obyvatelce Semil Soně Jarolímkové Římkové. S nápadem, že by smrk mohl posloužit v Praze, podle ní přišel její nejstarší syn. „Vojta si dokonce půjčil od lesáků zařízení, strom změřil, zjistil, zda strom splňuje všechny podmínky a přihlásil ho do výběrového řízení,“ popsala Právu Jarolímková Římková.

Foto: Michael Polák, Právo

Vánoční strom a majitelka zahrady, kde rostl.

Rodina podle ní uvažovala o pokácení kvůli obavám z pádu stromu při silných větrných poryvech. „Ač je krásný, tak všechno má svůj čas. Stojí v zástavbě a my jsme věděli, že to musíme řešit. Kdo žije v tomto regionu a zažil například orkán Kyril, tak ví, že o všechno je potřeba se starat i s ohledem na bezpečnost,“ objasnila obyvatelka Semil.

Rekordních 42 tipů

Urostlý jehličnan vybírali organizátoři pražských vánočních trhů z rekordních 42 tipů od veřejnosti. Pouze semilský smrk ale splnil všechny podmínky. Strom stejně jako v předchozích sedmi letech pokácel dřevorubec Jiří Vorlíček, mimo jiné několikanásobný tuzemský šampion v práci s motorovou pilou. „Strom byl dole opět hodně sukatý, takže práce s ním byla. Nicméně není příliš vysoký, a tak po podříznutí a uvolnění z pařezu už bylo následné zkrácení na požadovanou dálku 22 metrů poměrně rychlé,“ popsal Vorlíček.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Semilech 24. listopadu pokáceli vánoční strom pro Prahu.

Majitelka zahrady, v níž strom, který před opracováním vážil téměř devět tun (a po něm zhruba pět tun), získá od organizátorů trhů na Staroměstském náměstí 10 tisíc korun. Žena se je rozhodla věnovat na léčbu malé dívky Lucinky, dcery své bývalé kolegyně. „V současné době je Lucinka na transplantační jednotce v pražském Motole. Chceme ji takto vyjádřit podporu a držíme ji palce,“ vzkázala Soňa Jarolímková Římková. Společnost Taiko se navíc rozhodla částku zdvojnásobit.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Semilech 24. listopadu pokáceli vánoční strom pro Prahu.

Strom potáhne ze Semil americký tahač Kenworth a čeká ho složitá cesta. „Čeká nás dost kopcovitá krajina až do Turnova, souprava musí zvládnout strmé stoupání i klesání včetně ostrých serpentin,“ popsal vedoucí přepravy stromu Martin Švestka. Cestu budou moci lidé od nedělního podvečera sledovat na internetu. Monitorovat se bude nejen rychlost převozu stromu, ale třeba i teplota ve větvích.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám