Hlavní obsah

Vánoční dárky v podobě klasické hudby a jazzu

Právo, Vladimír Říha

Tipy na vánoční dárek tentokrát potěší fanoušky vážné hudby a jazzu. Redaktor kulturní rubriky Práva Vladimír Říha tentokrát nenabízí jen hudbu k poslechu, ale i k počtení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Vážné hudbě i jazzu přeji v novém roce hodně kvalitních koncertů s mnoha hvězdnými hosty, nepřerušenou existenci všech dosavadních festivalů a s tím i finanční podporu institucí k tomu sloužících i těch nových, včetně privátních sponzorů, kteří konečně snad pochopí, že kultura a v ní hudba jsou pro existenci národa důležitější než fotbal a hokej. A různým komisím, městským i ministerským, přeji, aby vybíraly na ředitelská a dirigentská místa skutečné osobnosti, a ne pouze známé známých či ty, kteří „zaručují“ nekonfliktní, ale umělecky nepříliš progresivní existenci a chybějící kvalitu nahrazují jen provokacemi a „úlety“. Vladimír Říha

Christoph Wolff: Johann Sebastian Bach

Po letech u nás vyšel konečně podrobný životopis německého barokního skladatele a autor, německý muzikolog působící v USA, je skutečně vynikajícím odborníkem na život velikána světové hudby J. S. Bacha. V překladu Heleny Medkové se dozví čtenář podrobnosti o Bachově životě i díle, knihu doplňují citáty z korespondence a další zajímavosti. (Vyšehrad, 540 stran, cena 690 Kč)

Václav Talich: Live 1939

Reedice rozhlasové nahrávky České filharmonie. Supraphon tak umožnil posluchačům slyšet nejdramatičtější Mou vlast i Slovanské tance, jak byly kdy zahrány. Místem je Národní divadlo 5. a 13. června 1939 těsně po německé okupaci. Díky norskému rozhlasu (!) se zachoval přenos obou koncertů řízených Václavem Talichem. (Supraphon, 2 CD, 349 Kč)

Jaroslav Ježek: Klavírní skladby

V provedení klavíristy Jana Novotného, profesora Pražské konzervatoře, vychází na CD výběr z původně gramofonové nahrávky z roku 1975, kdy Novotný nahrál v Pantonu celé klavírní dílo Jaroslava Ježka. Jeden z největších znalců Smetany nahráním Ježka v době normalizace provedl pozoruhodný čin a CD zachycuje sedm skladeb. (Radioservis, 199 Kč)

Bohuslav Martinů: Den dobročinnosti

Jeden z největších objevů posledních let, nedokončená opera Bohuslava Martinů na Erenburgův námět z počátku 30. let, byl v roce 2003 poprvé uveden v Plzni. V originální francouzštině ji nastudoval dirigent Milan Kaňák s Plzeňskou filharmonií, sóla zpívají mj. Tomas Bijok, Petr Matuszek a Irena Troupová. (ArcoDiva, 259 Kč)

Jazzman Cimrman

Hudebně zdravotní seminář o jazzovém díle Járy Cimrmana v provedení Salónu Cimrman, jak byl zachycen při představení v roce 1985 v pražské Malostranské besedě. Účinkují na něm již nežijící „cimrmanologové“ Jiří Šebánek a „spoluautor“ všech Járových skladeb, vibrafonista a klavírista Karel Velebný. (Supraphon, 249 Kč)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám