Hlavní obsah

Vánoce se kvapem blíží, podvodných e-shopů přibývá

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční týdny jsou pro většinu obchodníků nejdůležitějším obdobím v roce. Žně mají už několik let i e-shopy, před praktikami některých z nich je však zapotřebí mít se na pozoru. Před množícími se podvody internetových obchodů varují občanská sdružení i samotní prodejci.

Foto: Profimedia.cz

Neznámého internetového prodejce je vhodné si ověřit telefonicky.

Článek

„Bohužel už mnoho spotřebitelů se nechalo oklamat, proto shromažďujeme podklady na několik trestních oznámení,“ řekla Právu Marie Vrábelová ze serveru Spotřebitel.net.

Například pan P. R. z Náchoda si na začátku letošního listopadu objednal přes e-shop domaci-technika.eu digitální fotoaparát Kodak v ceně 1210 Kč včetně poštovného. Obratem obdržel potvrzení o přijetí objednávky a instrukce k provedení platby. Ještě ten den muž uhradil požadovanou částku prodejci bankovním převodem.

Zboží mu ale do dnešního dne nedorazilo. Webové stránky e-shopu jsou mimo provoz a prodejce nereaguje. „V různých internetových diskusích lidé popisují stejnou zkušenost s předmětným e-shopem,“ upozornil právník serveru Spotřebitel.net Tomáš Kučera.

Vedle internetového obchodu domaci-technika.eu server varuje také před e-shopem 123obchod.eu, který svým názvem parazituje na již zavedeném on-line obchodníkovi 123shop.cz. „Budeme všechny podvedené spotřebitele shromažďovat k hromadnému trestnímu oznámení,“ avizovala Vrábelová.

Obchodníka je dobré si prověřit

„Vánoce znamenají pro internetové obchody vrchol sezóny. Bohužel zaznamenáváme i takové obchody, které vznikají s cílem se obohatit na nicnetušících uživatelích,“ potvrdila Štěpánka Kovaříková, manažerka serveru Zboží.cz.

Velcí obchodníci tvrdí, že některé, zpravidla nezavedené e-shopy také často švindlují s údaji o dostupnosti zboží. Uvádějí, že ho mají skladem, ale ve skutečnosti ho začnou shánět až po objednávce zákazníka.

Jak se tedy nenechat podvodnými e-shopy napálit? „Nejjednodušší radou je řídit se selským rozumem a případně se ještě před objednáním zboží zkusit s daným e-shopem spojit telefonicky. Pokud e-shop nemáte ověřený z minulosti, tak rozhodně neplaťte za zboží předem,“ radí Kovaříková.

U zcela neznámých prodejců je nejlepší platit na dobírku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám