Hlavní obsah

Štědrovečerní bramborový salát na několik způsobů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrý večer bez bramborového salátu je téměř nemyslitelný. Přestože pro každého je tradiční salát malinko jiný než pro ostatní, základní ingredience bývají často shodné. Vybrali jsme pro vás hned několik variant, některé jsou považovány za tradiční, jiné za zdravější a ostatní za novátorské.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční smažený kapr a bramborový salát.

Článek
Tradiční bramborový salát I.
Suroviny: 700 g brambor uvařených ve slupce, 150 g celeru uvařeného v okyselené a osolené vodě, 250 g jablek, 1-2 lžíce konzervovaného křenu, 150-200 g majonézy nebo zakysané smetany, 1-2 citróny, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř, vařená mrkev na ozdobení
Postup: Oloupané vařené brambory ještě teplé promícháme s nakrájeným celerem, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Přidáme nakrájená jablka, zbytek citrónové šťávy a petrželku, promícháme. Nakonec zalijeme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a vše promícháme.
Tradiční bramborový salát II.
Suroviny: 1 kg předem uvařených brambor, 100-200 g uvařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibule, 3-4 sterilované okurky, 2 sterilované kapie, 150 g vařeného uzeného masa nebo šunkového salámu, majonéza
Postup: Ve slupce uvařené, oloupané a vychladlé brambory protlačíme spolu s uvařenou kořenovou zeleninou a natvrdo uvařenými vejci krájecím kolečkem do mísy. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, kostičky sterilovaných okurek a kapii a nadrobno pokrájené uzené maso nebo šunkový salám. Vše spojíme majonézou a promícháme. Salát odložíme do chladna proležet.
Foto: Profimedia.cz

Majonézu lze buď zcela nahradit, nebo alespoň částečně bílým jogurtem. Salát tak dostane lehčí nádech a nepatrně zajímavější chuť. Navíc tak uděláte radost všem odborníkům na výživu.

Extra odlehčený bramborový salát
Suroviny: 700 g uvařených oloupaných brambor, 1 menší červené jablko, 1 cibule, 2 lžíce cukrového sirupu nebo přírodního cukru, sůl, 150 ml teplé vody, vinný nebo jablečný ocet, 2 lžíce oleje, mletý pepř, pažitka
Postup: Brambory a jablko nakrájené na kostičky promícháme s nasekanou cibulí. Sirup nebo cukr a sůl promícháme ve vodě, ochutíme octem, olejem a pepřem a promícháme s brambory. Salát necháme v chladu odležet, před podáváním ho posypeme pažitkou.
Foto: Profimedia.cz

Někdy stačí k obměně salátu přidání jiného druhu zeleniny. Vyzkoušet lze téměř vše od sterilizovaného hrášku s kukuřicí po syrovou ředkev, kedlubnu, kapii, salátovou okurku či čínské zelí. Stačí upustit uzdu své fantazii a nebránit se experimentům.

Bramborový salát se zeleninou
Suroviny: 500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny, 50 g hrášku, 50 g cibule, 2 mladé kedlubny, malá salátová okurka, šálek vody, citrónová šťáva, 1 lžíce oleje, sůl, cukr, pepř, 2 vejce uvařená natvrdo, petrželová nať nebo pažitka
Postup: Vychladlé oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme k nim nahrubo nastrouhanou měkkou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky rozkrájenou okurku a kedlubny. Vše promícháme, zalijeme zálivkou z vody, citrónové šťávy, soli, cukru a oleje, nakonec podle chuti dosolíme a opepříme. Připravený salát posypeme sekanou pažitkou. Zálivku z vody lze nahradit majonézou.
Žloutkový bramborový salát
Suroviny: 750 g brambor, 2 dl jogurtu nebo kyselého mléka, 2 vejce natvrdo, hořčice, pažitka nebo mladá cibule, sůl
Postup: Žloutky z vajec utřeme s hořčicí, rozředíme jogurtem nebo kyselým mlékem na omáčku, do níž přimícháme jemně nakrájenou pažitku nebo cibulovou nať. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky, osolíme, okyselíme a promícháme s připravenou omáčkou. Zdobíme sekaným bílkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám