Hlavní obsah

Rodinu šokoval v obýváku živý koala na vánočním stromečku

Novinky, Veronika Kulhavá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvláštní překvapení čekalo v obývacím pokoji na australskou rodinu McCormickových. Slavnostní výzdoba zaujala roztomilého koalu, který se usídlil na jejich vánočním stromku. Zvíře museli nakonec odnést přivolaní odborníci, dobrovolně by svou pozici neopustilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před pár dny se na Facebooku objevilo video zobrazující koalu přitisknutého k vánočnímu stromu. „To je něco, co nevidíte každý den. Právě jsme dorazili domů a na stromku v obývacím pokoji jsme objevili opravdového koalu,“ napsala ke svému příspěvku Amanda McCormicková.

Vačnatec se choval klidně a přítomnost rodiny ho očividně nijak nevyváděla z míry. Spokojeně odpočíval mezi vánočními ozdobami a nenechal se rušit. Do domu se pravděpodobně dostal otevřenými zadními dveřmi a zdálo se, že nemá v plánu místo jen tak opustit.

Zvíře v domě samozřejmě nemohlo zůstat, proto McCormicková zavolala organizaci 1300KOALAZ, která se specializuje na ochranu těchto výjimečných tvorů.

Původně si členové organizace mysleli, že se jedná o vtip. Koalové se lidí straní, proto se zdála prosba o odstranění koaly z obývacího pokoje dost výstřední. Dobrovolníci i tak na místo dorazili a nestačili se divit.

První koala na vánočním stromku

„Není běžné, aby se koalové potulovali v okolí lidských domovů, stává se to jen výjimečně. Tohle je náš úplně první případ, kdy zachraňujeme koalu z vánočního stromku, to jsme ještě nezažili,” říká Dee Hearne-Hellonová, spoluzakladatelka organizace.

Ten koala, nebo ta koala?
Příručky s výjimkou SSJČ uvádějí u koaly rod mužský, který se uplatňuje i v zoologické nomenklatuře (koala medvídkovitý). V úzu ovšem převažuje rod ženský (zřejmě podle analogie s pandou), který nepovažujeme v neodborných textech za chybný.Zdroj: Ústav pro jazyk český AV ČR

Dobrovolníci tvora pomocí ručníku opatrně přenesli do plastové bedny. Za okamžik byla Daphne, jak zvířeti začali přezdívat McCormickovi, opět ve volné přírodě.

Ačkoliv se v tomto případě chovala samička klidně, dobrovolníci i tak upozorňují na agresivní chování některých jedinců. Pokud lidé naleznou koalu ve svém domě, měli by si udržovat bezpečný odstup a zavolat odborníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám