Hlavní obsah

Při balení dárků nezapomeňte na detaily

Právo, Karolina Černá

Do papíru, celofánu nebo krásné látky balíme dárek vždy s láskou a fantazií. Spoléháme na kvalitní materiály a snadno pozměnitelné varianty, které využijeme třeba i několik sezon.

Foto: WestwingNow

Rozbalování dárků je nejhezčí událostí hlavně pro děti. Samotný obal může pozvednout dárek o třídu výše, proto si na zabalení dejme záležet.

Článek

Šetříme tak nejen naši peněženku, ale také přírodu, která si se spoustou materiálů využívaných k balení dárků neporadí. Volíme lehce rozložitelné či recyklovatelné materiály.

Investujeme-li do dárkových krabiček nebo tašek, které doplníme vždy jinou ozdobou, poslouží nám při šetrném zacházení i příště. S ohledem na ekologii se také ujímá balení dárků do látky, která je v šátkové verzi už sama o sobě dárkem.

Jak zabalit láhev jako dárek

Vánoce

Balení dárků hezky a chytře

Balicí papír se dá považovat za velmi kvalitní, má-li gramáž kolem 90 g/m2. Jeho jednotlivé typy se liší složením i způsobem výroby.

Chceme-li mít jistotu ekologického papíru, vybíráme podle certifikace např. výrobky označené Der Blaue Engel, které jsou stoprocentně ekologicky rozložitelné a splňují nejpřísnější normy ochrany životního prostředí.

Certifikace FSC zaručuje, že dřevo použité na výrobu bylo vybrané s ohledem na trvalou udržitelnost a ochranu lesů. Povrch papíru může být lesklý i matný, s barevným nástřikem, s potiskem, povoskovaný. Nemusí být vždy hladký, protlačené embosované vzory cítíme jako jemné hrbolky, jemný reliéf mají i perlage papíry, které na světle lehce mění barvy.

Foto: Fler

Potisk balicího papíru značky A.CH tvoří autorská akvarelová ilustrace vánoční cesmíny. Je slabý tak akorát, aby se s ním dobře balilo, zároveň se však netrhá a je pevný. Papír o 100 x 70 cm za 75 Kč.

Celofán, tenká průhledná fólie z chemicky regenerované celulózy, láká svým třpytem a dekorem, a to v barevné i průhledné variantě. Hodí se nejlépe k balení pevných hranatých dárků, v ohybu se totiž někdy nevzhledně krčí.

Pro drobné maličkosti či měkké věci se proto používají celofánové sáčky různé velikosti, které uzavíráme dekorativní mašlí.

Jak hezky zabalit dárky, včetně těch neforemných

Vánoce

Tašky a krabice jsou vítanými způsoby balení dárků pro ty, kteří nemají čas nebo šikovné ruce. Vybírat můžeme z tašek z různě tvrdého papíru nebo lehkého ohebného plastu se stuhami, zavíráním na suchý zip, na knoflíky. Krabice je ideální pro jinak neforemný dárek i pro spoustu drobnějších věcí, třeba pro kosmetické výrobky.

Dárek na závěr převážeme stuhou, obvyklé jsou z papírového lýka, tzv. raffia s lesklým i matným povrchem. Přidat můžeme lýkovou kokardu ve tvaru hvězdy či kuličky.

Výjimečně vypadá látková stuha s plastickou výšivkou z lesklých nití, látková stuha vyztužená jemným drátkem, díky němuž uvázané mašle krásně drží tvar.

Jak vkusně zabalit dárek

Vánoce

Jak třídit obaly před vyhozením

Většina dárků pod vánočním stromečkem je zabalena do papíru. Ovšem není papír jako papír!

Nebarevné balicí a ručně vyráběné papíry, kartonové krabice, obyčejný novinový papír nebo televizní programy můžeme vyhodit do modrého kontejneru.

Foto: Hornbach

Pevný povoskovaný papír a papír s barevným nástřikem patří do směsného odpadu.

Lesklé a povoskované papíry nebo papíry nastříkané barvou musíme vyhodit do směsného odpadu. Pokud dostaneme poštou obálku s dárkem, většinou je v ní ještě bublinková fólie. Tu z obálky odstraňte a vhoďte ji do žlutého kontejneru. Malé fólie na obálkách nechané pro náhled adresy odstraňovat nemusíte.

Jak nejsnáze zabalit vánoční dárky

Vánoce
Nepodceňte detail
Zabaleným vánočním dárkům sluší drobné ozdůbky a doplňky. Jmenovky mohou být z hrubší tkaniny popsané fixem na textil, z tvrdšího lesklého papíru, ale také ze dřeva nebo v podobě vánoční dekorace. Místnost krásně provoní doplňky jako větvičky smrku či borovice, usušené plátky pomeranče, nebo ozdoba z celé skořice s hvězdičkou badyánu, připevněné ke stuze či na ní navléknuté. Ozdůbky mohou být i z perníku, jmenovku vyvedeme cukrovou polevou.

Anketa

Umíte dobře balit vánoční dárky?
Dárky ode mě jsou pod stromečkem vždy ty nejkrásnější!
13,6 %
Ano, myslím, že mi to jde pěkně.
38,5 %
Nevím, to musí posoudit druzí.
7,7 %
Moc ne, ale nakonec si vždycky nějak poradím.
32,9 %
Ne, na tohle nemám buňky.
6 %
Dárky nebalím, nechávám to na odbornících.
1,3 %
Celkem hlasovalo 1174 čtenářů.

Zkuste látku

Znáte furoshiki šátek k balení dárků? Obdarovaný dostane hned dva dárky v jednom! Zabalit do něj můžeme v podstatě cokoli: dárek v krabici, knihu, kulaté předměty, měkké dárky i několik lahví vína dohromady. Šátek se dá použít jako módní doplněk na krk nebo znovu na balení dárků. Vsadíme-li na kvalitní pevnou látku a líbivý dekor, můžeme podle rozměru šátku z něho uvázat letní tašku na nákup nebo ho použít jako ubrus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám