Hlavní obsah

Petrovický betlém z perníku u slepic neskončí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrovice

Podobně jako nouze naučila Dalibora housti, tak životní peripetie přiměly sedmapadesátiletou učitelku mateřské školy Lydii Grzybkovou z Petrovic u Karviné péct perníčky. Pro letošní Vánoce stvořila přímo celý perníkový betlém, v němž kromě svaté rodiny nechybí ani kus jejího dětství či připomínka Petrovic.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tak vypadá část perníkového betlému.

Článek

„Před dvěma lety jsem měla obrovský problém, dostala jsem se na úplné dno a perníčkování mě z toho dostalo. A drží mě dodnes,“ řekla Právu usměvavá žena s tím, že zprvu dělala perníčky jako cukroví. Nejprve pro sebe, pak pro rodinu.

„Mám perník ráda, doma mi krásně voní celý rok, peču ho nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce, svatby, při narození miminek, na narozeniny, dělám i perníková srdce,“ svěřila se Grzybková.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lydie Grzybková se svým perníkovým betlémem.

Její um je známý po celých Petrovicích, v létě proto dostala od pracovnice petrovického informačního centra Andrey Folterové nabídku, aby v adventním čase uspořádala výstavu.

Tři měsíce práce

„Když jsem viděla tu velkou plochu, kde bych měla vystavovat, tak jsem přemýšlela, čím ji zaplním. A napadlo mě, že by bylo super udělat petrovický betlém,“ uvedla.

Výroba betlému, který se skládá ze šesti dílů, jí zabrala necelé tři měsíce. Tvořila každou volnou chvíli.

Pan Trunec slavnostně rozsvítí svůj vánočně ozdobený dům

Vánoce

„Hodně jsem se na to vždy těšila. Mám ráda piplačku s těstem, ráda se s ním mazlím,“ prozradila s tím, že použila asi deset kilo mouky, zhruba patnáct kilo cukru, vejce, kakao, skořici, koření do perníku. Voňavý betlém však neobsahuje jen tradiční jesličky s Ježíškem, Marií, Josefem či pasáčky a Tři krále, ale také vzpomínky na dětství Grzybkové, které prožila u dědečka a babičky.

„Měli statek, zvířátka, takže tam je hospodářství s mojí babičkou, jak krmí slepice, s dědou, jenž otvírá vrata návštěvě, zvířátky i dětmi, které si stavějí sněhuláka. Z Petrovic jsem tam kromě řady místních lidí dala kostel, ale bez jedné věžičky, zato ve zvonici je i zvon, rybník, les s posedem a salaš. Tu sice v Petrovicích nemáme, ale evokuje ve mně Vánoce,“ přiznala.

Paní Lydie vzpomíná, že ještě před pár týdny nevěděla, zda její práce nepůjde kvůli opatřením slepicím přes plot. Betlém měl být vystaven v místní galerii, jenže ta je nyní zavřená. Nakonec pomohla obec, která sladké dílo umožnila vystavit v oknech kulturního centra.

První adventní nedělí nadešel čas rozjímání a příprav

Vánoce

„Jsem ráda, že ho lidé uvidí, práce na tom bylo hodně. Navíc ta okna jsou hezky nízko, takže i malé děti uvidí zvířátka v lese,“ popsala a doplnila, že po vystavení se betlém nesní.

„Už teď mám v plánu, že udělám petrovickou cestu a na ní povozy. A možná bude příští rok zvonit i ten zvon ve věži kostela,“ přislíbila cukrářka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám