Hlavní obsah

Obchodníci před vánočními svátky prodlouží otevírací dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní řetězce letos před vánočními svátky prodlouží otevírací dobu svých velkoprodejen, aby co nejvíce zužitkovaly předvánoční útraty Čechů, které loni snížila hospodářská krize. Závěr roku je pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce.

Článek

Například většina hypermarketů Tesco bude mít od 15. do 23. prosince otevřeno nepřetržitě. Tesco zároveň rozšíří prodejní dobu svých prodejen Expres, supermarketů i obchodních domů. "Chceme umožnit zákazníkům, aby mohli nakupovat mimo špičku, v klidu a bez stresu," sdělila mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová, podle které v posledních dvou týdnech před Vánoci přichází nakupovat až trojnásobek zákazníků oproti běžnému průměru.

Déle budou moci v předvánočním období nakupovat lidé také v supermarketech a hypermarketech Albert. "Před Vánoci vyjdeme vstříc potřebám našich zákazníků a umožníme jim pohodlný nákup. Zejména ve větších městech tak upravíme otevírací dobu prodejen," sdělil mluvčí prodejen Albert Lukáš Hora, podle kterého vedení obchodního řetězce nyní jedná o tom, jakým způsobem předvánoční provozní dobu prodlouží.

Všechny hypermarkety Albert mají podle Hory zároveň od 1. listopadu dlouhodobě prodlouženu otevírací dobu zhruba o dvě hodiny a nově budou mít otevřeno od 07:00 do 22:00 hodin.

Pozadu letos nezůstanou ani hypermarkety Globus, které od 3. prosince prodlouží předvánoční otevírací dobu o hodinu a poslední z nich budou zavřeny až ve 23:00.

Obchodníci budou muset kvůli rozšíření prodejní doby zvýšit počet pracovníků. "Jako každoročně posílí Tesco řady svých pracovníků o brigádníky, ale na pomoc přijdou také administrativní a řídicí pracovníci z centrálních kanceláří Tesco," podotkla Karasová.

Otevřeno na Štědrý den

Na Štědrý den budou supermarkety a hypermarkety zpravidla otevřeny do 14:00 respektive 16:00 a znovu se otevřou 26. prosince. Obchodníky loni za dlouhou otevírací dobu na Štědrý den kritizovali odboráři. Některé obchodní řetězce jejich požadavkům ustoupily a prodejny na Štědrý den zavřely dříve, než původně plánovaly.

Provozní doba obchodů není v Česku nijak omezena. Zákonodárci z řad ČSSD a KSČM se sice v roce 2005 pokoušeli zakázat noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, pro svůj návrh ale nezískali dostatečnou podporu. Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci obchody přišly o zákazníky a musely by propustit část zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám