Hlavní obsah

Neotálejte s vánočními dekoracemi aneb Proč si neozdobit stromeček už v listopadu?

Novinky, Bohumila Kunertová

K vánočnímu období rozhodně patří sváteční výzdoba – ozdobený stromeček, vánoční světla uvnitř i venku na domě, fantazii se meze nekladou. Pokud patříte mezi jedince, kteří s podobnou výzdobou začínají dříve než před adventem, rozhodně na tom není nic špatného. Naopak - čím dřív začnete, tím spokojenější a šťastnější můžete být, tvrdí vědci.

Foto: Profimedia.cz

Máte rádi vánoční výzdobu a už se nemůžete svátků dočkat? Nikdo vám nebrání v tom vyzdobit si svátečně dům už v listopadu.

Článek

Jako každý rok se vánoční svátky nezadržitelně blíží, jejich očekávání ale není u mnohých tak poklidné jako dříve. Jedním z hlavních viníků je samozřejmě koronavirus a jeho vliv nejen na sváteční pohodu.

Pokud si tak chcete udělat radost a vyzdobit si svátečně dům ještě před adventem, směle do toho.

Navoďte si už nyní tu pravou atmosféru Vánoc s českými vánočními hity

Vánoce

„V době, kdy je svět plný stresu a úzkosti, lidé o to víc tíhnou k věcem, které jim dělají radost, a vánoční dekorace v nich evokují silné pocity bezpečí a pohody z dětství,” vysvětluje pro server Women's Health psychoanalytik Steve McKeown.

„Vánoční dekorace jsou jednoduše kotvou i cestou k magickým emocím a vzrušení z Vánoc. Dřívější zdobení tak dříve navodí onu magickou atmosféru,” dodává.

Foto: Profimedia.cz

Sváteční výzdoba podle odborníků dokáže prolamovat ledy a sbližovat lidi.

Další výhodou zdobení je fakt, že podobné chování pomáhá získávat nové přátele. Výzkum uvedený v časopise Journal of Environmental Psychology například zjistil, že sváteční dekorace „vypouštějí” do okolí náznak soudržnosti a přátelství, díky čemuž lidé odhazují zábrany a snáze se seznamují.

A že vánoční výzdoba opravdu dělá divy a pozvedá náladu, dokazují i některé posty na sociálních sítích, kde se i slavní lidé chlubí svou listopadovou vánoční výzdobou.

View this post on Instagram

Nov 1st. (judge away)

A post shared by January Jones (@januaryjones) on Nov 1, 2020 at 11:15am PST

Jak letos zvládnout nejen dětská vánoční očekávání

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám