Hlavní obsah

Několik tipů pro snazší předvánoční mytí oken

Novinky, das

Mytí oken by mělo být nedílnou součástí každého většího úklidu, včetně toho předvánočního. Jelikož se jedná o jednu z nejnáročnějších činností, patří i k těm nejméně oblíbeným. Proto jsme pro vás připravili několik rad, které by vám tuto práci měly co nejvíce usnadnit.

Foto: Profimedia.cz

Na šmouhy funguje lešticí přípravek obsahující alkohol.

Článek

Důležité je správné počasí

Pokud vám bude do okna přímo svítit slunce, nejen, že pořádně nic neuvidíte, ale i voda a přípravky rychle zasychají, čímž se utváří na okně šmouhy. Ideální není ani příliš mrazivé počasí. Přimrzlá špína více drží a vás stojí její odstranění více energie.

Příprava okolí

Ukliďte vše, co kolem oken máte. Udělejte si prostor, z parapetu dejte všechno pryč a sundejte záclony, které můžete rovnou vyprat. Kdo by si chtěl kazit výhled na nablýskaná okna špinavými záclonami.

Ideální pomůcky

Nachystejte si vše, co budete na mytí oken potřebovat. Kýbl s vodou, saponát a hadr jsou samozřejmostí. Nezapomeňte ani na stěrku, se kterou si práci ulehčíte a na štafle, nebo alespoň stoličku, abyste nemusela přeskakovat po nábytku jako kamzík.

Nejdříve žaluzie a rámy

Před mytím skel se vždy nejdříve věnujte žaluziím a rámům. Tam se drží nejvíce špíny. Na žaluzie se nebojte použít vysavač, je to jednoznačně nejrychlejší způsob. Jen pozor na jeho výkon – zvolte ten nejnižší možný, jinak byste si je mohla poškodit.

Sněhově bílé rámy

Udržet rámy zářivě bílé není žádná legrace. Pomůže vám krémový čistič, který zbaví rámy nečistot a zvýrazní bílou. Nikdy nepoužívejte práškové přípravky. Tím rámy akorát poškrábete nebo poškodíte lak.

Čistá skla

Mnoho žen se drží postupu, kdy nejdříve omyjí skla jen vodou a následně je rozleští k tomu určeným přípravkem. Tento postup je však zdlouhavý a namáhavý. Vyplatí se investovat do stěrky. Vyzkoušet můžete i elektrický vysavač na okna, který má oproti obyčejné stěrce spoustu výhod. Stačí okno umýt hadrem s vodou a s čisticím prostředkem a potom ho už rovnou můžete vysušit vysavačem. Vysavač odsaje všechnu špinavou vodu do integrované vodní nádržky a vám zůstanou dokonale čistá okna a k tomu nezašpiněný parapet a podlaha.

Foto: Vileda

Elektrický vysavač na okna může natolik zaujmout vašeho muže, že i rád tuto činnost udělá za vás.

Voda tak akorát

Voda nesmí být moc horká ani studená. Doporučuje se teplota kolem 30 stupňů. V příliš horké vodě se totiž snižuje účinnost čisticích prostředků.

Správné přípravky

Po namočení oken počkejte a dejte čisticím přípravkům chvilku, aby začaly fungovat, jak mají. A jak poznat ten správný? Nejlépe se pracuje s takovými, které nestékají a dělají pěnu.

Výsledné vyleštění

Pokud vám na oknech přeci jen zůstanou nějací „kocouři“, použijte na jejich odstranění dobrý lešticí přípravek. Nejvhodnější jsou ty, které obsahují alkohol, protože se rychle odpařují a nezůstávají po nich stopy. Skvělým pomocníkem na vyleštění šmouh je utěrka či hadřík z mikrovláken.

Babské rady

Můžete se nechat inspirovat triky našich babiček. Ty na mytí oken používaly teplou vodu s octem nebo se solí. Pokud jim na skle zůstala nevzhledná šmouha, zbavily se jí pomocí novin nebo starých silonek.

Dalším prostředkem na špinavá okna je světlý pudink. Sáček rozpusťte v 5 litrech teplé vody a okno s tímto roztokem umyjte. Nakonec sklo přetřete suchým hadříkem.

Použít se dá i obyčejný šampon, postup zůstává stejný jako s pudinkem. Tyto rady jsou zajímavé, ale v dnešní době si můžeme práci ulehčit šikovnými pomocníky, tak proč jich nevyužít.

Foto: archív firem

1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám