Hlavní obsah

Nastal Štedrý den, opozdilci mají poslední šanci sehnat dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud patříte mezi početnou skupinu těch, kteří s nákupem vánočních dárků dlouho váhali, pak vězte, že i na Štědrý den máte možnost vyrazit na nákup. Musíte si ale pospíšit, většina obchodních řetězců zavře ve 14:00, nákupní centra většinou v 15:00, poté zůstanou otevřené jen obchody na benzínových pumpách. Některé e-shopy také ještě 24. prosince umožní vyzvednutí posledních dárků na svých výdejních místech.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Většina obchodů, které mají ještě na Štědrý den otevřeno, zavírá ve 14:00

Článek

Výjimkou je pražské obchodní centrum Palladium, které bude otevřené na Štědrý den až do 17:00. Pražské outletové centrum Fashion Arena i obchody s nábytkem IKEA se 24. prosince zákazníkům uzavřou. Obchodní řetězce Billa, Tesco, Globus a většina dalších ukončí prodej ve 14:00.

Obchody Albert letos zkrátí otevírací dobu na Štědrý den o hodinu, zavírat budou také ve 14:00. "Rádi bychom našim zaměstnancům dopřáli klidné Vánoce v rodinném kruhu," uvedla mluvčí Judita Urbánková. Diskontní řetězec Lidl bude mít na Štědrý den otevřeno stejně jako loni do 12:00. Prodejny se ale po svátcích otevřou zákazníkům už 26. prosince.

Některé e-shopy umožní vyzvednutí zboží

Některé internetové obchody umožní vyzvednutí objednaného zboží na svých výdejních místech i 24. prosince. Například Kasa.cz bude mít otevřené pobočky od 9:00 do 12:00. "Vycházíme tím vstříc zákazníkům, kteří se rozhodnou nakoupit vánoční dárky až na poslední chvíli. Každým rokem takovýchto případů přibývá," řekla mluvčí portálu Jitka Součková.

Zákazníci Electro Worldu, kteří nestihli vánoční dárky koupit včas, budou moci na internetu objednávat elektroniku ještě na Štědrý den do 11:00. Zboží si poté mohou vyzvednout na zvolené prodejně. Obchody řetězce s elektronikou budou na Štědrý den otevřené do 14:00.

Lidé, kteří nestihnou nakoupit dárky, také mohou využít slevových serverů. "Je možné doslova do posledního momentu objednat zboží, zaplatit bezhotovostně a kupon si vytisknout. Dárek tak můžete pod stromeček vložit prakticky až večer na Štědrý den," uvedl mluvčí serveru Zapakatel.cz Ondřej Duffek.

Odbory chtějí omezení pracovní doby

Většina obchodníků v Česku, stejně jako v předchozích letech, zavře o svátcích na Boží hod a znovu otevře své brány až 26. prosince. Poté začnou v řadě obchodů sezónní výprodeje.

Zákon prodejní dobu kamenných obchodů v Česku během vánočních či státních svátků nereguluje. Odboráři letos opět navrhují zákon o omezení pracovní doby o svátcích. Vadí jim hlavně to, že někteří zaměstnavatelé 24. prosince stále nutí své zaměstnance pracovat až do 15 hodin.

"Pokud pracovník do firmy dojíždí, nemá prakticky možnost užít si vánoční večer v klidu domova. V zahraničí mohou zaměstnanci oslavit Štědrý den i oba Boží hody odpočinkem, v České republice mají již 26. prosince opět všechna nákupní centra otevřeno," uvedla mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu Aneta Bednářová.

Obchodníci ale argumentují i zájmem zaměstnanců o lépe placené směny. "Podle našeho názoru by to byla škoda pro naše zákazníky, škoda pro ekonomiku a škoda i pro některé naše zaměstnance, kteří práci v tyto dny vyhledávají. Jsou za ni totiž speciálně ohodnoceni zvláštními bonusy a speciálními motivačními příplatky," uvedla mluvčí supermarketů Billa Gabriela Bechynská.

Anketa

Kdy jste kupovali dárky?
S dostatečným předstihem
44,2 %
Na poslední chvíli
26,8 %
Žádné jsem nekupoval
29 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15656 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám