Hlavní obsah

Na Staroměstském náměstí už stojí vánoční strom, 22metrový smrk ztepilý

Vánoční strom v úterý před 02:00 doputoval na Staroměstské náměstí v Praze. Usazen do dva metry hluboké kotevní jímky byl pomocí jeřábu o necelou hodinu později. Další hodiny ho budou odborní pracovníci kotvit prostřednictvím ocelových lan a závaží. Ráno se začne s jeho zdobením. Poprvé se rozsvítí v sobotu 30. listopadu v 16:30.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Staroměstské náměstí přivážejí vánoční stromVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Smrk ztepilý s výškou 22 metrů přivezl do centra města americký tahač s celkovou délkou 29 metrů a šířkou 5,5 metru. Ke Staroměstskému náměstí vyrazil v pondělí kolem 23:00 z Milovic. Smrk pochází ze soukromé zahrady ze Semil, kde byl v neděli pokácen a následně převezen k Praze. Vybrán byl na základě každoročně vyhlašované soutěže pořadatele pražských trhů, společnosti Taiko, o zasílání tipů na vánoční strom. Majitelka ho Pražanům věnovala, svými rozměry začal totiž ohrožovat přilehlou zástavbu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vánoční strom usazují na Staroměstském náměstí.

Cesta z Milovic byla podle vedoucího přepravy Martina Švestky bez komplikací. Jediným problémem se stala Pařížská ulice, kde neukáznění řidiči nechali stát auta a tahač s naloženým smrkem musel tak ulicí prokličkovat, řekl v úterý novinářům. Usazení smrku do kotevní jímky se podařilo rychle, na první pokus byl strom posazen rovně. Akci přihlíželi policisté a hasiči. Ukotvení budou pracovníci v následujícím období kontrolovat vždy při silnějším větru, uvedl provozní ředitel firmy Taiko Petr Hozák.

Rozsvícený strom uvidí Pražané a další návštěvníci hlavního města poprvé v sobotu, kdy také začnou na Staroměstském náměstí vánoční trhy. Stánky sem pořadatelé trhů začali přivážet v úterý po půlnoci. Smrk i vánoční stánky budou na místě do 6. ledna.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám