Hlavní obsah

Na Staroměstském náměstí v Praze rozsvítili vánoční strom

Praha
Aktualizováno

Na pražském Staroměstském náměstí se v 16:30 rozzářil vánoční strom. Rozsvítila ho primátorka Adriana Krnáčová. Vánoční strom stojí i na Václavském náměstí, také ten se rozsvítil poprvé v sobotu odpoledne. Vánoční trhy na obou náměstích v centru hlavního města letos nabízejí více než 120 stánků a na Staroměstském námětí je pro každý den připraven hudební program.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v PrazeVideo: ČTK

 
Článek

První rozsvícení vánočního smrku na Staroměstském náměstí doprovodily motivy z Mé vlasti Bedřicha Smetany. Pro očekávaný velký zájem se pořadatelé rozhodli slavnostní rozsvícení zopakovat ještě jednou o hodinu později, kdy zazní skladba z Krkonošských pohádek skladatele Vadima Petrova. Vánoční smrk letos do Prahy doputoval ze Středočeského kraje, vyrostl v Roztokách u Křivoklátu a organizátoři ho vybrali z více než dvacítky navržených stromů.

Přímo pod stromem jsou umístěny dva betlémy, z toho jeden živý. Třetí betlém je v parku za Staroměstskou radnicí. Na náměstí stojí letos 99 stánků. Každý den od 16:00 doprovodí vánoční trhy hudební program. Celkem se na pódiu vystřídá 600 až 700 účinkujících.

Strom na spodní části Václavského náměstí se poprvé rozsvítí v 17:00 a od té doby se bude opakovat každou celou hodinu až do večera. Na Václavském náměstí je 29 stánků, nabízejí vánoční zboží a také české rukodělné výrobky.

Náklady na vánoční trhy na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí a náměstí Republiky se každý rok pohybují kolem 15 miliónů korun. Letos cenu o osm miliónů zvýšilo mimo jiné pořízení nového vyhlídkového mostu.

Reklama

Výběr článků

Načítám