Hlavní obsah

Moderní didaktické hry pro děti překvapí i rodiče

Novinky, Karolina Zarzycká

Mezi vhodné vánoční dárky pod stromeček patří didaktické hry. Tyto hry nejsou ničím jiným než hrami, které zábavnou formou rozvíjejí smyslové, myšlenkové a motorické schopnosti dětí. Jejich výběr závisí na věku uživatelů, zda jsou školáci či předškoláci, zda hra má být slovní, matematická, naučná či pohybová.

Stále více se rozmáhají didaktické hry pro děti i dospěléVideo: Novinky

 
Článek

Nepřeberný výběr her začíná u Člověče, nezlob se, bludiště, domina, pexesa, karet jako kvarteto, prší, Černý Petr. Pokračuje stolními hrami, jako je dáma či šachy, deskovými hrami (například Carcasone, Dostihy a sázky).

Kupříkladu puzzle nemá dnes pouze papírovou plochou podobu. Pro děti především batolecího věku jsou určena 2D a 3D puzzle, vyrobená z pěny či molitanu, s jejichž pomocí lze poskládat domky, obrázky, něco sestavit.

Hry pro předškoláky

Objevují se také hry, jež rodičům máloco říkají. Lepší orientaci v nich mají spíš učitelé ze školek a škol, družin, rodinných center a zájmových kroužků.

Kupříkladu ve hře s legračním názvem Nešťourej se v nose se děti předškolního věku mají naučit základním etickým a morálním pravidlům, jak se mají chovat k odlišným lidem, jako jsou například vozíčkáři.

Jiná hra Geometrie, jež je určená dětem od čtyř let, učí děti přiřazovat předměty podle nadřazených pojmů, souvislostí, porovnávat obrázky, hledat protiklady, doplňovat logické řady, třídit předměty podle velikosti a tvarů.

Zajímavé didaktické hry pro děti od dvou do sedmi let nabízí i společnost Beleduc, jež nabízí maňásky, puzzle, dřevěné deskové hry, ale i zvukové hry k rozvoji kreativity.

Foto: Petr Horník, Právo

Kat Mydlář uváděný na scéně divadla Broadway měl premiéru v únoru 2011.

Didaktické příklady pro školáky

Pro žáky prvního stupně základních škol, kteří mají potíže s nějakým předmětem, nabízejí specializovaná pracoviště či prodejny hry a příklady, které v nich probudí zájem o daný předmět hravou, záživnou formou.

Společnost MATěj se zabývá didaktickými příklady z matematiky a pracuje například s principem takzvaného problémového vyučování, při němž se žák podílí na vytváření matematiky, kterou potřebuje. Vyvíjí pracovní úsilí, které se často opírá o experiment. Problémové vyučování v sobě harmonicky slučuje pěstování tvořivosti žáka s osvojováním dovedností technického charakteru.

Příklad problémové situace s úlohami pro primární vzdělávání
Děti mají ve skupinkách k dispozici čtverečkovaný papír a hromádku 20 párátek, z nichž budou skládat různé objekty.
Úloha: Sestavujte ze zápalek přihrádky různé velikosti ve tvaru čtverce. Jakou nejmenší takovou přihrádku můžete sestavit? Jakou největší?
Ze všech vašich zápalek vytvořte nejmenší přihrádky. Kdo z vás jich dokáže sestavit nejvíce? Kdo nejméně? Umí jich někdo složit jiný počet?
(Děti mají přijít na to, že dvě přihrádky mohou mít společnou stranu.)

Další didaktické příklady pro školáky jim mohou pomáhat s výukou českého i cizího jazyka. Tituly k didaktice a metodice jazykové výuky nabízí například portál framorsus.vltava2000.cz.

Motorické i naučné hry pro děti ve družině

Mnohá knižní vydavatelství se soustřeďují také na knihy, které navedou rodiče, vychovatele i učitele k různým hrám, jakými lze děti nejen zabavit, ale poučit, vychovat a k něčemu vést. Ovšem nejen hrami, ale různou výtvarnou či jinou technikou se rozvíjí dětská duše.

Mezi takové knihy patří například Kreslíme a hrajeme si ve školní družině (Alena Kulhánková, nakladatelství Portál). Kniha spojuje dětskou hravost s neobvyklými a zajímavými výtvarnými technikami, kdy každý projekt je uveden hrou. Jsou zde hádanky a úkoly rozvíjející logické myšlení.

Dále kromě kreslení a malování seznamuje děti s batikou, papírořezem, tvorbou zajímavých přání a koláží, tiskem. Autorka je vychovatelkou ve školní družině a  všechny náměty prakticky realizovala s mladšími školními dětmi.

Didaktické semináře pro rodiče i školy

Existují také odborníci a sdružení, již se konkrétně specializují na didaktiku a metodiku výuky dětí. Kupříkladu Hra školou nabízí hry pro školáky, ale zároveň organizuje semináře pro výchovné pracovníky a rodiče, ti se zde naučí, jak dovést ratolesti ke správnému způsobu učení, jež ho má především bavit. Prostě naučit děti učit se.

Didaktika

Didaktika je teorie vzdělávání, která se zabývá formami, postupy a cíli vyučování. Je součástí pedagogiky, zabývající se metodami a formami školního vyučování.

Didaktika je pojem odvozený z řeckého slova didasko, které znamená učím nebo vyučuji. Předmět didaktika je nezbytnou součástí studia každého studenta, který má v úmyslu se někdy zabývat učitelským povoláním.

Reklama

Výběr článků

Načítám