Hlavní obsah

Lidé píší Ježíškovi o dárky, lásku i o práci

Právo, Šárka Cicvárková

Dopisy veselé, plné naděje, ale také smutné a usoužené, vždy ale jímavé a dojemné plní krabice Ježíškovy pošty na Božím Daru. Celý rok házejí lidé do speciální schránky v nejvýše položeném českém městě své vzkazy nebo přání rodinám, přátelům i láskám. Nebo je posílají poštou v zalepené obálce.

Foto: Profimedia.cz

Dopis Ježíškovi

Článek

Ve dvou prosincových týdnech lidé v tamním informačním centru zásilky rozbalují, třídí, razítkují a posílají na správné adresy. Obálky nebo pohlednice nepočítají, protože by brzy došli k astronomickým číslům. Každý prosinec totiž jejich rukama projde na pět set kilogramů pošty.

"Když jsem začínal dopisy Ježíškovy pošty razítkovat, zajímalo mě, co si lidé přejí. Přestože jde o věci, které vkládáme do každého blahopřání, aniž bychom si uvědomovali jejich cenu, jsou to ty nejdůležitější ingredience spokojeného života: zdraví, štěstí, láska, porozumění, fungující rodina, laskavý partner a často také dobré zaměstnání,“ uvedl sezónní pošťák Marek Smitka.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Nad kilogramy dopisů se pracovník infocentra na Božím Daru Marek Smitka mění v nejvytíženějšího Ježíškova pomocníka.

Děti si podle něj Ježíškovi nejčastěji píší o novinky na bouřlivě se vyvíjejícím trhu s hračkami a elektronikou. „Vede nové lego, počítačové hry a moderní panenky. Děti si však často přejí také počítače nebo tablety a ve spoustě dopisů je přání dotykového mobilu,“ shrnul nad hromadou pohlednic, korespondenčních lístků, roztrhaných i nových obálek i seznamů přání Smitka.

Podle jeho kolegyně Aleny Řehořové převládají lidé, kteří přejí něco druhým a nechtějí nic pro sebe. „Ovšem pak tu máme třeba dopis od holčičky, která nic neponechala náhodě. Poslala nám seznam svých přání na formátu A4 pro jistotu hned dvacetkrát,“ sdělila. Některé dopisy jsou smutné. Píší třeba děti, které ztratily někoho z rodičů, ženy, co by rády posvětily svůj partnerský vztah. „Ale většina přání je milých,“ shodli se Ježíškovi pošťáci.

Protože napsat pohlednici a vhodit ji do speciální schránky, kde počká na prosinec, je levnější než posílání běžnou poštou, prodávají v infocentru na Božím Daru vánoční pohledy i v létě.

„Někdy se nestačím divit, když se tomu lidé smějí. Na druhou stranu, když pak v prosinci razítkujeme pohledy, které tu lidé nechali v červnu, je to je moc milé,“ usoudila Řehořová.

Razítko Ježíškovy pošty se každoročně mění. Autorkou letošního je Marie Svobodová, která spojila symbol Ježíška s holubicí. „Vždycky si schováme otisk razítka pro muzeum, ale jestli mám já nějaké? Vlastně nemám, ani jedno,“ řekla.

Foto: infocentrum Boží Dar

Vánoční razítko pro rok 2012

Adresa pošty: Český Ježíšek Boží Dar 1 362 62 Boží Dar

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám