Hlavní obsah

Lákadla moderních chytrých hodinek

Chytré hodinky se těší neustále rostoucí popularitě, jejich přednosti jsou totiž nepopiratelné. Letos tak patrně půjde o jeden z nejpopulárnějších vánočních dárků. Poradíme, na co dát při výběru pozor.

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 6Video: Archív výrobce

 
Článek

Chytré hodinky se na první pohled příliš neliší od fitness náramků s displeji, rozdíly jsou ale obrovské. Chytré hodinky jsou totiž zpravidla plnohodnotným doplňkem chytrého telefonu nebo tabletu. To znamená, že dokážou do určité míry zastat jeho funkce.

Některé modely tak dovedou skutečně telefonovat, podobně jako byste hovor uskutečnili prostřednictvím bezdrátové handsfree sady. To může být pro celou řadu lidí daleko pohodlnější než neustále vytahovat mobil z kapsy. Samozřejmostí jsou stopky, budík a další funkce tradičních digitálních hodinek.

Mezi další vychytávky chytrých hodinek patří možnost ovládání připojených přístrojů na dálku. Při sledování filmu na tabletu jej tak nemusíte vzít ani do ruky a můžete pouze prostřednictvím hodinek na zápěstí přehrávání pozastavit nebo upravit hlasitost. Stejně jednoduše na dálku také pustíte svou oblíbenou píseň na chytrém telefonu.

Nejpopulárnější je Apple

Trhu s chytrými hodinkami kraluje společnost Apple, ta láká především na nový model Watch Series 6, který se v obchodech nabízí od 11 490 Kč.

Vůbec poprvé jsou nové šestky dostupné v modré a červené barvě pouzdra. Pokud pomineme nové barvy pouzder, hodinky vypadají na první pohled velmi podobně jako předchozí série s pořadovým číslem pět. Hlavní změny se totiž již tradičně udály uvnitř, hodinky pracují s procesorem Apple S6, který je výkonnější, energeticky úspornější a zároveň má přesnější barometr.

Podle výrobce nejde pouze o „prodlouženou ruku mobilu“, ale o plnohodnotného „zdravotníka, kterého si můžete vzít kamkoliv s sebou“. Nejnovější model má zcela nový senzor pro měření krevního tlaku.

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 6

Samsung sází na eleganci

Hodinky Apple Watch ale vcelku pochopitelně fungují pouze s přístroji s logem nakousnutého jablka, s telefony s operačním systémem Android se nekamarádí. V tomto ohledu má navrch model Galaxy Watch 3 od Samsungu, ten totiž funguje na obou platformách. Cena startuje na částce 8990 Kč.

Trojky nabízejí ve srovnání s předchůdcem větší displej, přesto jsou hodinky celkově kompaktnější. Konkrétně u 45mm provedení má displej úhlopříčku 1,4 palce, tloušťka hodinek je pak 11,1 mm a hmotnost činí 53,8 g. V prodeji je také kompaktnější 41mm model s 1,2palcovým displejem.

Displeje jsou u obou provedení pochopitelně dotykové. K ovládání nicméně slouží také otočná luneta lemující kruhový displej, která je pro vrcholná provedení hodinek od Samsungu typická. Tento prvek slouží k snadnějšímu pohybu mezi jednotlivými nabídkami.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Watch 3

Pomohou zvládnout stres

Drtivá většina chytrých hodinek samozřejmě nemá problém se suplováním funkcí fitness náramků. Počítají kroky, spálené kalorie i ušlou vzdálenost, pokročilejší modely dokážou také měřit srdeční tep. To je i případ modelu Fitbit Sense, který navíc monitoruje hladinu stresu a uživatele nabádá, jak takové situace zvládat.

Tento model se hodí na celou řadu sportovních využití – například na běh, cyklistiku, plavání, fitness, golf, chůzi, jógu, outdoorové aktivity, turistiku či tenis. Jak je z řádků výše patrné, hodinky Fitbit Sense jsou vodotěsné, a to až do hloubky 50 metrů.

Upřít se těmto chytrým hodinkám nedá ani líbivý vzhled, dostupné jsou v různých barvách a samozřejmě nechybí možnost snadné výměny náramků. Díky tomu hravě proměníte sportovní model na elegantní. Cena činí aktuálně 8290 Kč.

Foto: archív výrobce

Fitbit Sense

Pro milovníky klasiky

Pokud dáváte raději přednost klasickým hodinkám s analogovými ručičkami, ani tak nemusíte být o moderní funkce chytrých hodinek ochuzeni. Na trhu je totiž celá řada tzv. hybridních modelů, které kombinují klasické ručičkové hodinky s digitální částí. Přesně na takový koncept vsadil výrobce Withings u svého modelu Scanwatch.

Chytré hodinky jsou vyvedeny unisex designu, nabízí se v černém a bílém provedení, a to navíc ve dvou velikostech – s 38 a 42mm ciferníkem. Na první pohled by málokdo řekl, že jde o nějaký sofistikovaný model přeplněný chytrými funkcemi, opak je ale pravdou. Kulatý digitální displej se ukrývá v horní části ciferníku.

Foto: archív výrobce

Withings Scanwatch

Hodinky zvládají měření tepu na zápěstí, výpočet kalorií, měření ušlé vzdálenosti, monitoring spánku, záznam trasy, měření vystoupaných pater či měření EKG. Ve výbavě nechybí barometr, gyroskop, senzor pro intenzitu světla či oxymetr. Připojení je realizováno pomocí Bluetooth, a to na platformách iOS i Android.

Hybridní hodinky Withings Scanwatch mají velmi dlouhou výdrž baterie – až 30 dní na jedno nabití, na což nestačí ani ty nejlepší chytré hodinky. U nich zpravidla výdrž nepřekoná jeden týden, a to ještě v tom lepším případě. Ceny startují na 7790 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám