Hlavní obsah

Koncem listopadu se v Praze rozsvítí vánoční stromy, jarmarky už začaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí uvidí letos Pražané stát 25. listopadu a rozsvěcovat se bude čtyři dny nato. Dvaadvacet metrů vysoký smrk byl vybrán v Krkonoších 18. listopadu. Už o týden dříve ale vypuknou v některých městských částech Prahy vánoční jarmarky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

První vánoční trhy začaly na Náměstí míru ve čtvrtek 20. listopadu. Deštivé počasí Vánoce ale příliš nepřipomínalo.

Článek

Kromě Staroměstského náměstí budou v Praze 1 vánoční stromy ještě ve Vodičkově ulici, na náměstí Republiky, před Muzeem Kampa a na Kampě ještě jeden pod Karlovým mostem. Na Václavském náměstí bude stát strom umělý. Podle mluvčího městské části Alexandra Korába dá Praha 1 za vánoční osvětlení zhruba stejně jako loni, což bylo 1 090 000 korun. Na Štědrý den odpoledne se na Kampě bude rozdávat rybí polévka.

Vánoční trhy a adventní koncerty

Slavnostně vyzdobené stromy budou také například na Karlově a Tylově náměstí a na náměstí Míru, kde 20. listopadu začne rovněž vánoční trh. Desátého prosince se bude v Grébovce konat vánoční koncert. Za vánoční osvětlení zaplatí Praha 2 podle starostky Jany Černochové (ODS) 90 tisíc korun.

Praha 5 chystá podle svého tiskového mluvčího Radovana Myslíka vánoční stromy před kostelem svatého Václava na Smíchově, na náměstí 14. října před Albertem, případně také na Tilleho náměstí a na pěší zóně Anděl. V Radotíně budou ozdobené a nasvícené stromy dva; Praha 16 chystá také čtyři adventní koncerty vážné hudby. Za vánoční výzdobu utratí podle Jany Černé z úřadu městské části přes 170 tisíc korun.

První vánoční strom se rozsvítí na Praze 7

Jako první v Praze 7 se 26. listopadu rozsvítí vánoční strom na Strossmayerově náměstí; sváteční odpoledne zakončí koncert Kolegia pražských trubačů a dětského sboru Radost v kostele svatého Antonína. Druhý strom se bude rozsvěcet 3. prosince na Ortenově náměstí. Výzdoba a vánoční osvětlení bude podle tiskového mluvčího Prahy 7 Martina Vokuše v nejfrekventovanějších ulicích obvodu.

Praha 6 bude slavnostně rozžíhat tři vánoční stromy - 29. listopadu v Břevnově a o den později u Písecké brány a na Vítězném náměstí. Tady bude také od 4. do 19. prosince stát velkoplošný vytápěný stan, kde bude každý den program pro děti a dospělé. Akce Vánoce Prahy 6 vyjde městskou část na dva miliony korun, stejně zaplatí i za pouliční výzdobu na Vítězném náměstí a v přilehlém okolí.

První týden v prosinci se rozsvítí také vánoční strom na Karlínském náměstí. Na Praze 8 se budou konat i čtyři úterní adventní koncerty. Jarmarky budou dva - v ulici U Meteoru a ve starých Bohnicích. Pouliční výzdobu Praha 8 kvůli vysokým nákladům podle mluvčí Heleny Šmídové nedělá.

Praha 12 chystá vánoční výzdobu v nejfrekventovanějším úseku ulice Československého Exilu a Modřanské, která ji podle zástupkyně starosty Zlatuše Rybářové přijde na 30 tisíc korun.

Na Praze 15 dojde podle Dany Jechoutkové k rozsvícení vánočního stromu 5. prosince na Veronském náměstí. Den nato se otevře vánoční jarmark a 12. prosince následuje vánoční koncert Gally Macků.

Osmého prosince bude za zpěvu koled vánoční strom rozsvěcet i Praha 17. Světelná výzdoba tam podle Václavy Šindelářové z odboru kanceláře starostky bude stát 400 tisíc korun. Vánoční stromek bude stát také na Hájích, za světelnou výzdobu utratí Praha 11 podle její mluvčí Andrey Wolfové asi 300 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám