Hlavní obsah

Čím o svátcích nekrmit svého domácího mazlíčka

Novinky, Bohumila Kunertová

Sváteční tabule bývá v mnoha rodinách velmi pestrá, štědrovečerní pohoštění nabízí většinou vybrané dobroty, které se během roku na talíři jen tak neobjeví. Možná i proto, a ve snaze svým čtyřnohým kamarádům trochu „přilepšit“, páníčci něco z dobrot rádi dají i svým čtyřnohým kamarádům. Ve skutečnosti jim tím ale mohou velmi ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřnozí kamarádi jsou plnohodnotnými členy rodiny. Ne vše, co je lahodné pro člověka, je ale bezpečné i pro ně.

Článek

Většina majitelů ví, že existují věci, které mohou jejich mazlíčkům uškodit, přesto někteří mají pocit, že jim ve velmi malém množství nijak neuškodí. To ale většinou není pravda. Čím tedy raději psy nikdy nekrmit?

Zapomeňte na vařené kosti

Vařené kosti považují někteří majitelé psů za zcela běžnou věc, která jim nemůže nijak ublížit. Vždyť kosti jsou pro psy něco jako přirozená pochoutka, no ne?

To nejlepší pro psa i kočku. Čím je krmit a jak je zabavit

Bydlení

„Vařené kosti se při žvýkání snadno rozpadnou na kousky, které mohou poškodit krk nebo žaludek vašeho pejska,“ vysvětluje pro server Independent veterinární sestra Joanne Wrightová.

„Dokonce i malé kosti představují riziko, jelikož se mohou hromadit v trávicím traktu a následně ho ucpat a poškodit,“ dodává.

Tmavé a zpracované maso

Ani některé tmavé maso není podle Wrightové pro psy příliš vhodné, neboť jim může podráždit žaludek kvůli obsaženým látkám. Stejně tak není přínosné ani kuchyňsky zpracované maso. To bývá solené a sůl psům rovněž neprospívá.

Americká společnost pro týrání zvířat (ASPCA) uvádí, že nadměrná konzumace soli může kromě potenciální otravy sodíkem u psů způsobit rovněž nadměrnou žízeň a močení.

Jak uchránit ozdobený vánoční stromek před domácími mazlíčky

Vánoce

Cibule, česnek, pórek

Různé druhy potravin, ovoce či zeleniny, které jsou pro člověka lahodné, a mnohdy dokonce i prospěšné, bývají ve valné většině pro psy naopak toxické, a nejen pro ně. Dokonce i když se vyskytují jen jako malá součást některých pokrmů, které mazlíčkům podáme.

Řadí se mezi ně třeba česnek, cibule, pórek, šalotka nebo třeba pažitka, vyjmenovává některé z nich veterinářka Maria Banicová z charitativní organizace Blue Cross.

Čokoláda

Majitelé psů často vědí, že jednou z pochutin, které se mohou stát psům osudné, je i čokoláda. Přesto si někteří myslí, že jim malé olíznutí neuškodí.

„Bohužel pro mnoho zvířat může být i malé množství fatální, proto důrazně doporučuji uchovávat tyto pochutiny na bezpečném místě a z dosahu psů, aby se nestala katastrofa,“ varuje Wrightová.

Pokud budete mít podezření, že i přes vaši kontrolu pes něco podobného snědl, nikdy neváhejte a rychle vyhledejte nejbližšího veterináře. Čokoláda totiž může u psů způsobit kromě podrážděného žaludku často i křeče a srdeční problémy, doplňuje Banicová.

Jaké vánoční dárky pořídit čtyřnohým mazlíčkům

Vánoce

Rozinky, oříšky, bobule

Dalším nebezpečím pro domácí mazlíčky bývají i různé polevy a ozdoby na cukroví či vánočních sladkostech, jako jsou oříšky, rozinky a další. I v malém množství mohou podobné věci u psa způsobit selhání ledvin.

Alkohol

Stejně jako pro člověka, i pro psa je alkohol jedovatý, ale už v mnohem menším množství. Raději se proto ujistěte, že vám někde v „dosahu“ nezůstala nedopitá sklenka vína, vaječného koňaku nebo čehokoli jiného, co by mohlo vašim mazlíčkům způsobit nepříjemné potíže.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pes bez obojku jako by ani nebyl

Patří neodmyslitelně k sobě. Pes a jeho obojek. Každý ví, že když opouští byt, dům, oplocený pozemek, musí ho svému zvířecímu miláčkovi navléknout. Je na něm...

Výběr článků

Načítám