Hlavní obsah

Češi milují Ježíška

Na Ježíška, který je symbolem českých Vánoc a je i světovou raritou, nedá našinec dopustit. Marně se v padesátých letech minulého století snažil Ježíška vystrnadit ruský Děda Mráz, marně se o to od roku 1989 pokouší Santa Claus. Mají prostě smůlu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nemá to co dělat s náboženstvím. Většina Čechů je bez vyznání, přesto je pro ně Ježíšek neohroženým králem tradičních křesťanských svátků. Konkurenci nemá pro dvě třetiny české populace.

Podle průzkumu společnosti Sanep bude Ježíšek na Štědrý večer nadělovat dárky v 64,7 % českých domácnostech. Oproti tomu hojně reklamně a produktově propagovaný Santa Claus o letošních Vánocích nadělí dárky 0,5 % českých rodin a Děda Mráz 0,3 % veřejnosti.

Foto: Infocentrum Boží Dar

Letošní razítko Ježíškovy pošty

Vánoční svátky vnímá i přes předvánoční shon jako období klidu a pohody 30,2 % veřejnosti. Jako radost pro děti pak 16,2 % dotázaných. Tradiční křesťanské hodnoty a symboliku oslavuje o vánočních svátcích 16,1 % dotázaných.

Pro 13,8 % respondentů Vánoce představují příležitost k rodinnému setkání. Ovšem pouze jako chaos a stres vnímá Vánoce 11,5 % dotázaných a jako nákupy dárků a předvánoční shon 8,5 % respondentů.

Přestože si většina domácí populace spojuje vánoční svátky s Ježíškem, v souhrnu se 81,8 % veřejnosti domnívá, že Vánoce jsou již spíše komerční událostí než právě křesťanským svátkem. K tomuto většinovému názoru nepochybně přispívá obchodně konzumní předvánoční atmosféra, která jednoznačně převyšuje onu duchovní rovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Aby vánoční hvězda co nejdéle vydržela

Vánoční hvězda neboli také poinsettie tradičně patří k vánoční výzdobě interiéru. Ne všichni ale o tuto květinu správně pečují a tak se často stává, že velmi...

Děti mohou psát Ježíškovi na Boží Dar

Děti se nedočkavě těší na Vánoce a Ježíškovi píší svá přání do dopisů. Někdy je nechávají za oknem, kde si je podle tradice Ježíšek osobně vyzvedne. Děti ale...

Výběr článků

Načítám