Hlavní obsah

Jak jednoduše filetovat kapra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvě usmaženému kapřímu řízku s bramborovým salátem o Štědrém dni neodolá víc než 70 procent českých rodin. Pokud máte strach ze zapíchnuté kosti v krku, pak pro vás máme jednoduchý návod, jak odstranit žeberní kosti z kapra a získat krásně masitý filet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stručný postup, jak nafiletovat vykuchaného kapra

Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned nad skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Z hlavy můžete připravit vývar pro základ rybí polévky.

Foto: Globus

Skřele se nacházejí na předělu mezi hlavou a tělem, který chrání žábry před vnějším poškozením

Odřízněte ocasní ploutev.

Foto: Globus

Dále můžete kapra rozdělit podélným řezem na půlky anebo příčně na podkovy.

Foto: Globus

Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti do cca jejích dvou třetin.

Foto: Globus

Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.

Foto: Globus

Z filetu kapra bez hřbetní kosti odstraníme i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou.

Foto: Globus

Nyní se ve filetu nacházejí už jen drobné kůstky, které jsou rozmístěny po celém trupu kapra. Hustými řezy ve vlákně masa je ale můžete rozporcovat na zhruba 3 milimetry krátké.

Jak zbavit kapra šupin

Pokud nevíte, jak kapra zbavit šupin, pak pro vás máme jednoduchý návod.

Jak zbavit kapra šupinVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám