Hlavní obsah

Michaela Dolinová peče na Vánoce pouze perníčky, prozradila nám svůj recept

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože vánoční cukroví nepeče příliš ráda, jeden druh si žádný rok moderátorka a herečka Michaela Dolinová neodepře. Obvykle se jedná o oblíbené perníčky.

Foto: Nadační fond Dům Ronalda McDonalda

Michaela Dolinová

Článek

Letos už má svou první várku příprav za sebou, jelikož se zúčastnila charitativního pečení perníčků pro Nadační fond Dům Ronalda McDonalda, který postaví v pražském Motole dům pro rodiče dětí, které jsou tam dlouhodobě hospitalizované. Při té příležitosti jsme se Michaely zeptali, jak a kde tráví Vánoce.

„Dá-li Bůh, tak i letošní Vánoce strávíme všichni u nás doma. Během štědrovečerního dne i večera si připomeneme většinu klasických staročeských tradic a k tomu také jednu ze Slezska - jednoduchou oplatku, která se jí před večeří s medem, jako poděkování za blahobyt a přání dalšího dobrého roku,” svěřila se Michaela.

S nákupem dárků příliš neotálí. „Co komu koupím si vždy píšu už od srpna. A kvituji, když mi v rodině píší, co od Ježíška chtějí. Vždy se mi vyplatilo s tím začít brzy. Ale pak ty schované dárky často nemohu najít,” dodává s úsměvem.

Sama by si přitom letos přála robotický vysavač, který by vysál i chloupky kočky, která je členem jejich domácnosti.

Na závěr nám paní Michaela prozradila i recept na její perníčky.

Recept na perníčky podle Michaely Dolinové
Suroviny: 100 g másla, 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 g medu, 4 celá vejce, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžíce švestkových povidel (není podmínkou)
Postup: Z uvedených surovin vypracujte hladké, tuhé těsto. Dejte minimálně na 24 hodin uležet. Těsto prohněťte a vyválejte na 3-4 milimetry tenkou placku. Pomocí vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních zhruba 10-12 minut.Perníčky po vytažení z trouby potřete rozkvedlaným žloutkem. Po vychladnutí zdobte polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citrónovou šťávu, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám