Hlavní obsah

Výroba adventního věnce zabere čas, ale ušetří peníze

Novinky, Kristýna Léblová

Letos připadne první adventní neděle už na 27. listopadu, proto je čas zamyslet se nad výzdobou domu či bytu. Adventní věnec se za poslední roky stal neodmyslitelnou součástí každé domácnosti. Vzhledem k jeho zvyšující se ceně jsme pro vás připravili video návod, jak si kouzlo Vánoc vyrobit svépomocí a za zlomek ceny.

Výroba adventního věnceVideo: Novinky

 
Článek

„Ceny jsou různé. Záleží na velikosti věnce a na materiálu, který se použije. Ten, co si vyrobíme my, se může vyšplhat i na tři tisíce korun, ale samozřejmě se dá koupit úplně obyčejný za pár stovek. Ale jen podklad stojí pět šest stovek,“ říká zahradnice Martina Tišerová.

Základem věnce je korpus, který koupíte v každém květinářství. Na ten nanášíte jednotlivé větve, které můžete namixovat z různého chvojí, například z túje, smrku, borovice, stříbrné jedle a jiných. „Může být třeba jen z mechu. Sice tolik nevoní jako jehličí, ale vydrží déle,“ řekla pro Novinky zručná floristka.

Chvojí se pevně obtáčí připraveným drátkem. V tu chvíli se už nahřívá tavicí pistole s lepidlem. „Jako první se musí naaranžovat svíčky. Důležité jsou zápichy. Díky nim by nemělo docházet k požárům, když svíčka dohoří,“ upozorňuje Tišerová a doporučuje s lepidlem šetřit.

Letos hrají prim přírodní barvy

Hned po svíčkách přichází na řadu už jen vaše fantazie. „Letošním trendem jsou přírodní barvy. Zlatá, zelená, hnědá, červená. Fantazii se meze nekladou, ale musí do sebe samozřejmě zapadat. Pokud má někdo interiér do určitého stylu, měl by si samozřejmě nechat udělat i takový věnec, i když je trend zrovna jiný,“ míní zahradnice, která na věnec nalepila kromě šišek i kaštany, žaludy nebo vlašské ořechy.

„Šišky se dají zkombinovat jak se stříbrnou, tak s červenou, fialovou i modrou. Zelená jde ke všem barvám. Je dobré doplňovat do zeleně chvojové větvičky. Existuje i sníh ve spreji, dá se s tím dělat opravdu mnoho věcí. Je to o pocitu a zákazníkovi,“ shrnula Tišerová s tím, že věnec se dá při dobré zručnosti vyrobit i za hodinu.

Aby věnec vydržel celé čtyři týdny, doporučuje ho na noc dávat ven nebo do studené chodby. Pokud tuto možnost nemáte, stačí ho postříkat obyčejnou vodou.

Adventní věnec je v západních křesťanských církvích pomůcka k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Je vykládán jako symbolika Kristova kříže a ve vztahu ke čtyřem světovým stranám, jako jeho požehnání na každou světovou stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám