Hlavní obsah

Největší slámový betlém v Čechách je v Praze

– PRAHA

Největší slámový betlém s dvaceti biblickými postavami v životní velikosti se představuje až do 31. ledna na výstavě betlémů v pražském Muzeu Karlova mostu. Betlém vytvořili polští manželé Joanna a Andrzej Wrzecionkovi vlastní výrobní technologií. Ručně sešívali provazy ze sena a slámy, které upevňovali na dřevěnou konstrukci postav. Používali i kůru, len a proutí.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Tvůrce slámového betlému Andrzej Wrzecionek z Iwle u Dukelského průsmyku s některými postavami betlému.

Článek

"Je to můj největší betlém, pracoval jsem na něm půl roku," řekl na vernisáži autor slaměného díla Andrzej Wrzecionek. Vystudovaný filozof se svou manželkou Joannou vyrábí betlémy sedm let. Jde o ručně sešívané provazy ze sena a slámy, které upevňují na dřevěnou konstrukci postav.

Betlém vyrobený pro Prahu je v pořadí třetí, další mohou lidé objevit v Německu a na jihu Francie. Pražskému betlému požehnal velmistr Řádu křížovníků s červenou hvězdou Jiří Kopejsko.

Betlémy lze i koupit

Návštěvníky zaujme také výstava 16 betlémů Vojtěcha Kubašty. Malíř je situoval do prostředí Karlova mostu. Lidé mají možnost si prohlédnout i jeho první betlém z roku 1939, který byl publikován v časopise Ozvěny. Další vyšel například v roce 1950 v Křesťanské ženě, byl na obálce a čtenáři si ho mohli vystřihnout a poskládat. Vytvářel také pohyblivé rozkládací betlémy. "

Některé betlémy si mohou návštěvníci odnést domů, v muzeu se prodávají. "Je to průřez českou betlemářskou tvorbou, jsou tu betlémy Mikoláše Alše, Josefa Lady nebo Marie Fischerové-Kvěchové," řekla kurátorka výstavy Lucie Čechová.

První betlém vytvořil v roce 1223 František z Assisi. Pro výjev právě narozeného Ježíška si vybral jeskyni u vesničky Greccio v Itálii, kterou upravil jako kapli. Tato událost byla nejen prvním betlémem, ale byla tu prý také poprvé sloužena i půlnoční mše. Do Čech pronikla tradice betlémů ve 13. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám