Hlavní obsah

V Německu samovolně vybuchla čtvrttunová bomba z války

Limburg

V centrální části Německa se o víkendu objevil v poli u města Limburg kráter široký deset metrů a hluboký čtyři metry. Německá policie v pondělí oznámila, že jámu způsobila bomba z druhé světové války, která zničehonic vybuchla.

Foto: Boris Roessler, ČTK/AP

Kráter po samovolném výbuchu bomby u německého Limburgu.

Článek

Obyvatelé vesnic poblíž hesenského města Limburg uvedli, že v neděli brzy ráno uslyšeli výbuch a pocítili tlakovou vlnu. Nikdo nebyl zraněn. Podle policie příčinou vzniku kráteru nemohly být zemědělské stroje ani jiná zařízení.

Tvar kráteru a další indicie vedly odborníky k závěru, že šlo o bombu z druhé světové války vážící nejméně 250 kilogramů.

Od konce druhé světové války v Evropě letos uplynulo 74 let, v Německu se ale stále nachází nevybuchlá munice. V půlce června musel Berlín povolat pyrotechniky k americké pumě, kterou dělníci našli na stavbě v centru města.

V dubnu zase museli odborníci odpálit 250 kilogramů vážící bombu, která se nacházela v řece Mohan v centru Frankfurtu. Samovolný výbuch starých bomb v zemi nastává podle agentury DPA přibližně jednou ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám