Hlavní obsah

Staroměstské náměstí se po demonstraci změnilo v bojiště. Policie nasadila vodní dělo

Novinky, kub, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pražské Staroměstské náměstí přišli v neděli protestovat fanoušci sportovních klubů, zejména příznivci fotbalu a hokeje, proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru. Protože je na místě více než povolených 500 lidí, magistrát se rozhodl protest ukončit. Krátce po 15:00 organizátoři oznámili, že demonstraci oficiálně ukončili. Pak se náměstí změnilo v bojiště. Policie nasadila vodní dělo. Protest odsoudil premiér.

Průběh demonstrace na Staroměstkém náměstíVideo: Novinky.cz/ČTK

 
Článek

V 15:30 se demonstrace zvrhla v těžké bitky s policejními těžkooděnci. Část protestujících se pokusila prolomit policejní kordon v okolí Staroměstského náměstí a začala na policejní těžkooděnce házet petardy. Po krátké potyčce policie demonstranty vytlačila na náměstí a začala nejaktivnější účastníky střetu zatýkat. Na náměstí zůstává i nadále několik stovek lidí, kteří se zúčastnili demonstrace.

Při potyčkách bylo několik lidí zraněni, pražská záchranka aktivovala traumaplán v nemocnicích.

V souvislosti s protestem sportovních fanoušků na Staroměstském náměstí v Praze zajistila policie zatím 16 lidí, měli u sebe předměty, jimiž by mohli někoho zranit.

Po 17. hodině už byl na náměstí relativní klid.

Záznam: Demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky/ ČTK, .

Demonstraci odsoudil premiér Andrej Babiš. Je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané, kteří ohrožují sebe i ostatní.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policie použila proti demonstrantům vodní dělo.

Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky

Na Staroměstském náměstí se sešlo přes dva tisíce. Většina z nich má roušky nebo kukly.

Na demonstraci vystoupili například boxer Ondřej Pála, chartista Jiří Wolf nebo moderátor Miloš Knor.

O rozpuštění rozhodl magistrát, protože byl překročen počet účastníků řekl, mluvčí magistrátu Vít Hofamn. Neměli také roušky. Mluvčí zdůraznil, že magistrát o povolení nerozhoduje, platí oznamovací povinnost. Může akci zakázat, pokud by porušovala zákon.

Policejní složky zasahují proti demonstrantůmVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Foto: Novinky
Foto: Novinky

Demonstrující podle podle policejní mluvčí Evy Kropáčové porušili aktuální nařízení vlády, podle kterého se protestu může účastnit nejvýše 500 lidí, kteří musí být rozděleni do skupin po dvaceti, přičemž mezi skupinami musí být aspoň dvoumetrový rozestup a všichni musí mít zakrytá ústa a nos. "V současné chvíli může zástupce pražského magistrátu rozhodnout o ukončení demonstrace, až poté může policie konat," uvedla mluvčí.

Security vyvedla demonstranta od podiaVideo: Novinky

Zátarasy v Pařížské uliciVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Fanoušci chtějí podle prohlášení, kterým pozvali na demonstraci, dát stranou rivalitu mezi kluby a jednotně vyjádřit protest proti vládním opatřením.

Mezi omezeními v rámci nouzového stavu jsou zrušená také sportovní utkání, podle fanoušků jsou ale vládní restrikce zmatené.

Foto: Novinky

Demonstrace v Praze

Foto: Aktu.cz

Policisté jsou na demonstraci připravení.

Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky

Přípravy na demonstraci na Staroměstském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Sportovní kluby podle nich vynaložily nemalé prostředky na to, aby zavedly speciální opatření.

Lockdown: Co pojem znamená a jak se dotkne života lidí

Koronavirus

„I přesto jim bylo znemožněno pokračovat v již rozehraných sezónách. Žádáme tedy po vládě, aby se co nejdříve zahájila jednání s kluby o kompenzaci,“ napsali fanoušci.

Foto: Aktu.cz

Policisté se chystají na možný střet s chuligány

Demonstraci chtějí pojmout jako pokojnou protestní akci, na které se sejdou všichni shodně v černém, bez klubových symbolů na oblečení.

Výběr článků

Načítám