Hlavní obsah

Dva měsíce od ruské invaze našlo v Česku práci už 24 tisíc Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle dat úřadů práce našlo od začátku ruské invaze v ČR zaměstnání bezmála 24 tisíc občanů Ukrajiny prchajících před válkou. Nejvíce z nich pracuje momentálně v Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském kraji, přičemž nejčastěji pracují v dělnických profesích ve výrobě, ve stavebnictví či dopravě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ukrajinců, kteří v ČR získali v ČR dočasnou ochranu, je 300 000. Převažují mezi nimi ženy a děti.

„Aktuálně vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože stále věří, že se vrátí brzy domů. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem,” popsal dosavadní zkušenosti se zaměstnáváním uprchlíků generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Čtvrtina vysokoškoláků

Úřady práce momentálně evidují více než 8500 ukrajinských uchazečů o zaměstnání, kteří získali dočasnou ochranu. Čtvrtina z nich deklaruje vysokoškolské vzdělání, zhruba 38 procent základní či praktické vzdělání, 15 procent jsou lidé s výučním listem a 22 procent má střední školu s maturitou.

Prouza: Ukrajinky se uplatní ve zdravotnictví, hotelech a zastanou i mužskou práci

Válka na Ukrajině

Pro usnadnění zapojení do pracovního procesu nabízí uprchlíkům úřady práce možnost proplacení kurzu češtiny i dalších výdajů spojených se získáním místa, jako je uhrazení poplatků za lékařské prohlídky.

„V odůvodněných případech budou moci rovněž využít služeb hlídání dětí a jiných závislých členů rodiny,” doplnila mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám