Hlavní obsah

Zemřel Miloš Forman

Aktualizováno

V USA zemřel oscarový režisér Miloš Forman. Jeho manželka v sobotu telefonicky sdělila, že skonal náhle 13. dubna po krátké nemoci. Čáslavskému rodákovi bylo 86 let.

Ukázka z filmů Amadeus, Přelet nad kukaččím hnizdem a Vlasy

 
Článek

"Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími," dodala. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, řekla.

Forman je považován za jednoho z největších a světově nejproslulejších filmových režisérů se svébytným rukopisem. Úspěchy zaznamenal u diváků i kritiky.

Je držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Forman na archivní fotografii

Miloš Forman vystudoval scenáristiku na FAMU a ještě během studií působil jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. Do roku 1968 spolu s Miroslavem Ondříčkem natočil několik legendárních filmů jako Černý Petr (ten získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Locarnu) či Hoří, má panenko (ten byl nominován na Oscara).

O režisérově úmrtí informovaly i zahraniční agentury

Do USA odešel legálně během normalizace, aby pokračoval ve své filmové tvorbě. Spolupracoval s českými filmaři, Amadea tedy natočil v Kroměříži, Praze a okolí.

Jeho prvním americkým filmem byl Taking off. Ten byl remakem českého Konkursu z roku 1963.

Jedním z jeho nejznámějších filmů je Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1974. Ten byl oceněn celkem pěti Oscary, včetně režie a nejlepšího filmu. Dalších osm Oscarů získal právě Amadeus.

Nejznámější filmy Miloše Formana

Lásky jedné plavovlásky 1965

Hoří, má panenko 1967

Taking off 1971

Přelet nad kukaččím hnízdem 1975

Vlasy 1979

Amadeus 1984

Lid versus Larry Flynt 1996

Muž na Měsíci 1999

Goyovy přízraky 2006

Jeho první manželkou byla v letech 1958-62 Jana Brejchová. Druhou v letech 1964-99 Věra Křesadlová, s níž má syny Petra a Matěje a potřetí se oženil v roce 1999 s Martinou Zbořilovou. Spolu mají další dva syny Andyho a Jima.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám