Hlavní obsah

Phelps by rád zrušil Thorpovu nadvládu

Novinky, Marek Burkert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Barcelona měla vidět plavecký šampionát ve znamení Iana Thorpa. Australan přece vyhlásil útok na sedm zlatých medailí, jenže hrdinou se stal někdo jiný - osmnáctiletý Američan Michael Phelps.

Foto: Josef Zajíc

Letní divadelní škola pro pedagogy 2012 28.8.2012

Článek

Barcelona měla vidět plavecký šampionát ve znamení Iana Thorpa. Australan přece vyhlásil útok na sedm zlatých medailí, jenže hrdinou se stal někdo jiný - osmnáctiletý Američan Michael Phelps. Nejenže se v počtu tří prvenství Thorpovi vyrovnal, v přímém souboji na krátké polohovce navíc Australana zdolal a ještě v průběhu MS přidal pět světových rekordů!

Ušatý absolvent střední školy teď spřádá plány jak k motýlku a polohovému závodu přidat ještě kraul, aby se právě s Thorpem mohl v budoucnu utkat o titul nejlepšího plavce planety.

Ve Španělsku plaval skvělé časy s nebývalou lehkostí, čímž těšil nejen kouče Boba Bowmana, ale i své objímající se rodiče na tribuně a sestru Whitney, která také před devíti lety reprezentovala USA na mistrovství světa, ale zdaleka ne s takovými úspěchy.

Porážka jako motivace

Rodák z Baltimoru si zklamání prožil jen jednou, když ho na motýlkářské stovce porazil v přímém souboji krajan Ian Crocker. Ve španělském tisku se hned objevily titulky "Phelps je také jen člověk". Kouč Bowman ale tuto porážku viděl pozitivně. "Jen mu připomenu, že prohrál, a už bude mít Michael velkou motivaci," usmíval se trenér.

Phelpsovy hvězdné chvíle jsou výsledkem výjimečného talentu i tvrdé dřiny. Na světovém kolbišti debutoval už v patnácti na OH v Sydney, kde startoval jako nejmladší americký olympionik od roku 1932 a hned byl pátý na motýlkářské dvoustovce. O rok později na mistrovství světa v japonské Fukuoce už ale na stejné trati vybojoval titul, když předtím jako nejmladší plavec historie (15 let a 9 měsíců) překonal světový rekord.

Do sluchátek rap

V soukromí působí Phelps jako každý druhý teenager. Když právě netrénuje, neodtrhnete ho od počítače nebo DVD přehrávače. Z filmů se mu líbí prostinké parodie na bondovky, v nichž svět zachraňuje agent Austin Powers, víc se ale odreaguje u videoher a televizního pořadu MTV Cribs, v němž bohatí a slavní ukazují světu, jak se jim skvěle bydlí. V oblíbené televizní show by mohl zakrátko sám také vystoupit. Kromě slávy ho totiž zdobí i lukrativní miliónová smlouva s firmou Speedo.

Ve sluchátkách zní Phelpsovi především americký rap. "DMX, Ice Cube i Eminem. Kolikrát při závodě v hlavě slyším jejich písničky," tvrdí bezelstně velký obdivovatel amerického plavce Moralese. "Začal jsem s plaváním, když mi bylo šest a on v tom roce vyhrál motýlkářskou stovku na olympiádě v Barceloně," vysvětluje Phelps.

Překonat tak Spitze

Jeho další velkou motivací je start v Aténách, kde by rád dokázal to, co se Thorpovi v Barceloně nepodařilo, získat sedm zlatých. "Rád poplavu kraul i znak," plánuje si Phelps, který by takovým výsledkem vyrovnal rekordní počet prvenství, která na olympiádě v Mnichově 1972 získal Američan Mark Spitz. "Michael je možná jediným plavcem, který na Spitzův rekord může zaútočit," tvrdí kouč Bowman.

"Činy mluví hlasitěji než slova," je oblíbené Phelpsovo heslo. Jak ho naplní, se uvidí na přelomu srpna a září příštího roku, kdy se v Řecku uskuteční olympijské klání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám