Hlavní obsah

Odškodé za doping žádají stovky sportovců z bývalé NDR

– PRAHA

Počet sportovců z bývalé Německé demokratické republiky, kteří požadují odškodné za to, že museli užívat doping, dosáhl podle Spolkového správního úřadu v Kolíně nad Rýnem téměř tří stovek. Na odškodné mají nárok podle zákona, který loni schválil německý parlament.

Foto: Josef Zajíc

Stav vody v Ostravici 1.7. 2011 . Pohled z mostu. M. Sýkory.

Článek

"Doslova v poslední minutě se přihlásilo mnoho bývalých sportovců," sdělil správní úřad v Kolíně nad Rýnem, který žádosti vyřizuje. Uzávěrka pro podávání žádostí byla do 31. března a úřad jich dosud obdržel 296.

Vyhrazeny dva milóny eur

Německá vláda vyčlenila na odškodnění dva milióny eur. I když úřady původně počítaly s 500 až tisícem žádostí, menší počet přesto považují za úspěch. Prostředky se mají rozdělit rovnoměrně a na každého žadatele by tak mělo v průměru vyjít až 6600 eur.

Někteří sportovci obtížně shánějí potvrzení, že byli oběti státem řízeného podávání dopingu. Jak sdělila náměstkyně ministra vnitra Ute Vogtová, odškodňovací komise bude dokumenty pečlivě zkoumat.

Mezi prominentní oběti patří například někdejší světový rekordman v supertěžké váze ve vzpírání Gerd Bonk nebo mistryně Evropy ve vrhu koulí Heidi Kriegerová, která si nechala změnit pohlaví a dnes se jmenuje Andreas Krieger.

Problémy přetrvávají dodnes

Satisfakce se dočkají ti sportovci, kteří dostávali preparáty aniž by o tom věděli, či proti své vůli. Ze zákona však nevzniká nárok na odškodné za případně vzniklou zdravotní nebo duševní újmu, ale spíše znamená morální zadostiučinění. Někteří bývalí sportovci nejsou se zákonnou úpravou spokojeni, neboť místo jednorázové částky žádali pravidelný důchod.

V roce 2000 byli odsouzeni strůjci dopingové politiky v někdejší NDR, ale vyvázli jen s podmíněnými tresty. Sportovcům se podávaly hormonální a anabolické prostředky, které podporovaly růst svalové hmoty. Doping braly zejména plavkyně a atletky. Řada z nich dosud trpí menstruačními a dalšími gynekologickými problémy, srdečními chorobami, nechutenstvím, ale i zhoubnými onemocněními.

NDR s pouhými 17 milióny obyvatel se kdysi stala sportovní velmocí, sklízející medailové žně hlavně hlavně v silových sportech. Na letní olympiádě v roce 1972 například získala 20 zlatých medailí a na další v roce 1976 dokonce 40.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám