Hlavní obsah

ME basketbalistů bude i bojem o místa na OH

STOCKHOLM

Ve Švédsku v pátek zahájí basketbalisté boje o evropské kovy. V sázce je ale ještě víc: hrát se bude o tři místa na olympijské hry v Aténách. Z šestnácti mužstev touto šancí nejsou zatížena dvě - řečtí pořadatelé olympiády a hráči Srbska a Černé Hory, obhájci evropského prvenství, jimž start v Aténách zaručuje loňský zisk titulu mistrů světa. Pro postup na olympiádu tedy může stačit i umístění do páté pozice.

Článek

Úřadující šampioni ze Srbska a Černé hory jsou favority i letos, ale držitelé čtyř titulů z pěti posledních šampionátů postrádají na severu Evropy klíčové hráče, jakými jsou Vlade Divac, Dejan Bodiroga či Dejan Tomaševič. Jiná hvězda Predrag Stojakovič ze Sacramenta v NBA, sice v týmu je, ale sám přiznal, že současné mužstvo má do kvalit z předchozích let daleko.

"Zatím jsme nehráli moc jako tým, to byl náš velký problém v celé přípravě," povšiml si excelentní střelec. "Nezlepšíme-li se, moc šancí na Euru nemáme," dodal. Zahajovací duel s Ruskem proto prý mnohé napoví. A hvězda soupeře Andrej Kirilenko z Utahu Jazz pasuje svůj tým do role favorita. "Nemyslím si, že Srbové letos vyhrají. Jejich tým není tak silný - mají hvězdy, ale pod košem mají problém," odhadl.

Skupiny nemají slabých účastníků

Skupinu 'C', kam je vedle Srbů a Rusů zařazeno ještě Španělsko a domácí Švédsko označují odborníci za skupinu smrti. Papírovými outsidery jsou sice Švédové, ale i oni dokázali v poslední přípravě porazit stříbrné olympijské medailisty z Francie, kteří patří rovněž mezi adepty na olympijské letenky. Ani jejich skupina ale není z nejlehčích; dva soupeře z bývalé Jugoslávie - Bosnu a Slovinsko - doplňují Italové, kteří v roce 1999 narušili nadvládu Jugoslávců.

Ve skupině B patří ke kandidátům na medaili Němci s možná největší hvězdou začínajícího mistrovství Dirkem Nowitzkým, superstar Dallasu Mavericks. Laboroval sice s kotníkem, ale je připraven a už sama jeho přítomnost v týmu zvedá Němcům, bronzovým medailistům z loňského MS, sebevědomí. Společně věří, že po deseti letech získají pro Německo znovu zlato. "Chceme být mistry Evropy," prohlásil rezolutně berlínský Marko Pešič.

Naopak klíčový hráč Nowitzki je skromnější: "Zahrát si na olympiádě by byla senzace. Důležitý bude vstup do turnaje." Ten Němci absolvují proti Izraeli, jejich dalšími rivaly jsou Litva a Lotyšsko. Přívlastkem 'horkokrevná' lze označit skupinu D, do níž los svedl Řeky a Turky, kteří před dvěma lety vybojovali v domácím prostředí stříbro, vždy kvalitní Chorvaty a Ukrajinu.

Boje v základních skupinách se uskuteční ve městech Boras, Lulea, Norrköping a Södertälje 5., 6. a 7. září. Pro čtvrté týmy tabulek šampionát skončí, vítězové postoupí přímo do čtvrtfinále play off. O jejich soupeřích se rozhodne 8. září ve vylučovacích zápasech druhých a třetích týmů ze základních skupin. Jediným volným dnem bude 9. září, kdy se účastníci čtvrtfinále přesunou do Stockholmu. Tam se v proslulé hale Globen uskuteční 10. a 11. září čtvrtfinále, v dalších dvou dnech semifinále a v neděli 14. září se rozhodne o konečném umístění nejlepší osmičky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám