Hlavní obsah

Koukal v Oslu neprošel kvalifikací

OSLO

Znatelná únava dolehla na čerstvého mistra světa v běhu na lyžích Martina Koukala. Po náročném programu po návratu z Val di Fiemme se ve sprintu SP v norském Oslu neprobojoval z kvalifikace a skončil na 38. místě. Závod mužů i žen, který se jel klasickou technikou, ovládli severští závodníci.

Článek

Mezi ženami kralovala na 1500 m dlouhé trati Norka Bente Skariová, v závodu mužů si nejlépe počínal její krajan Haavard Bjerkeli. Martin Koukal ztratil na vítěze 10,38 sekundy.

Po příletu do Osla Koukal ve středu třináct hodin spal. Po zisku titulu mistra světa si totiž doma moc neodpočinul. "Bohužel jsem spal i na trati," vysvětlil s humorem sobě vlastním. Jel sice dobře technicky, ale pro sprint mu chyběla potřebná jiskra. "V mém projevu nebyla výbušnost, dravost a chybělo mi nažhavení," dodal Koukal.

V pátek ráno letí Koukal z Osla přímo do Curychu, aby se mohl v neděli zúčastni dálkového běhu Engadin na 42 km bruslením. Věří, že se znovu dostane do závodního rytmu. "Budu odpočatější a je to hromadný závod. Nemá náročný profil. Určitě nebudu balík tahat, ale nechám se vyvést v závětří," plánuje.

Bjerkelimu pomohla až cílová fotografie

Bjerkeli, stříbrný medailista ze sprintu na mistrovství světa, vyhrál čtvrtfinále i semifinále, ale o jeho triumfu ve finále rozhodlo až cílové foto. Na druhém místě nakonec skončil Fin Lauri Pyykönen. Třetí místo obsadil úřadující mistr světa ve sprintu z Val di Fiemme Thobias Fredriksson ze Švédska.

V čele Světového poháru je další švédský běžec Mathias Fredriksson, který skončil ve sprintu na pátém místě.

Uzdravená dvojnásobná mistryně světa Skariová nenechala v kvalifikaci nikoho na pochybách o své suverenitě. Vyhrála rozjížďku, čtvrtfinále, semifinále i finále a připsala si letos na konto již dvanácté vítězství včetně závodů na MS. Skariová vede Světový pohár před Estonkou Kristinou Šmigunovou.

Druhé místo ve sprintu obsadila Němka Manuela Henkelová a třetí v pětičlenném finále doběhla Finka Kirsi Välimaaová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám