Hlavní obsah

Inter a Juventus v semifinále Ligy mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Semifinále letošního ročníku Ligy mistrů bude mít alespoň z poloviny italské obsazení. V úterních čtvrtfinálových odvetách si cestu mezi elitní čtyřku proklestili fotbalisté Interu Milán a Juventusu Turín. Ve středu může nadvládu klubů z Apeninského poloostrova podtrhnout AC Milán, pokud porazí Ajax Amsterdam.

Článek

Inter sice v dnešní čtvrtfinálové odvetě prohrál ve Valencii 1:2, ale díky výhře 1:0 z prvního zápasu mu to k postupu stačilo. Druhý zápas mezi Barcelonou a Juventusem skončil stejně jako před dvěma týdny 1:1 a rozhodnutí o postupujícím padlo v prodloužení. V něm na první gól turínského klubu, který vsítil v 53. minutě Pavel Nedvěd, navázal Uruguayec Zalayeta.

Ve Valencii se odvíjela úplně jiná hra, než jaká byla k vidění před dvěma týdny na San Siru. Obranné karty tentokrát zůstaly pod stolem a zvlášť fotbal v první čtvrthodině zvedal diváky ze sedadel. Podle světových agentur dokonce šlo o nejlepší zápas, jaký Liga mistrů v této sezoně nabídla.

Jako první se radoval Inter. Vieri v prvním zápase potřeboval na gól patnáct minut, teď mu stačily dokonce jen čtyři, aby otevřel skóre. Svému strážci Ayalovi ukázal záda, Caňizares sice jeho první střelu zastavil, ale na dorážku byl krátký.

Domácí v té chvíli potřebovali k postupu vsítit tři góly, proto podrobili branku Interu tuhé palbě. Vyrovnáním skončila už první vážnější šance, když si Aimar naběhl na Carewovu přihrávku a dokázal to, co mu obrana Interu před čtrnácti dny odpírala. Inter se pak musel dlouhé minuty bránit a jeho útočná snaha ochladla ještě víc poté, co si Vieri zranil koleno a po půlhodině musel střídat. Brankář Toldo chytil dvě vyložené šance a jen díky němu Inter mohl dál myslet na postup.

V pokutovém území kraloval až do šestého rohu domácích. Při něm posadil Aimar míč na hlavu Barajovi a záložník pro něj netradičním způsobem posunul Valencii blíž semifinálovému snu. Španělé ještě více vystupňovali svou snahu. Statistikové během úvodních 55 minut napočítali nevídaných jedenáct střel na branku a devět mimo.

Přesto to Valencii nestačilo, gólman Toldo podal stejně jako před rokem ve čtvrtfinále Poháru UEFA na Mestalle heroický výkon a z postupu se znovu radoval Inter. Bývalý kouč Valencie Cúper vyřadil španělský celek s Interem podruhé za sebou a popáté v řadě provedl svůj klub nástrahami čtvrtfinále evropského poháru.

FC Valencie - Inter Milán 2:1
Poločas: 1:1. Branky: 7. Aimar, 50. Baraja - 4. Vieri. Rozhodčí: Nielsen (Dán.). ŽK: Baraja, Angulo, Marchena - Vieri, Pasquale, Toldo, Di Biagio, C. Zanetti. Diváci: 50.000. První zápas 0:1, postupuje Inter Milán.
Valencie:
Caňizares - Reveillére, Ayala, Marchena, Carboni (80. Fábio Aurélio) - Angulo, Baraja, Aimar (84. Mista), Vicente - Juan Sánchez, Carew (73. Rufete)
Inter:
Toldo - Córdoba, Gamarra, Materazzi, Pasquale (46. Adani) - J. Zanetti, C. Zanetti, Di Biagio (75. Okan), Dalmat - Vieri (32. Recoba), Crespo

Nedvěd otevřel skóre utkání

Také v Barceloně zapomněli aktéři na nezáživnou první partii a vyprodaný Nou Camp skvěle bavili. V úvodu plném slibných šancí se ke střele dostal i Pavel Nedvěd a z deseti metrů minul Bonanovu branku jen o centimetry. Ještě blíž ke gólu byl Del Piero, jehož ránu zastavil Bonano v obtížné pozici nohama. Do třetice se vytáhl proti Davidsově střele z úhlu.

Největší šanci domácích v prvním poločase měl na kopačce Kluivert, ale po Reizigerově přihrávce zamířil těsně vedle. Domácí se také dožadovali penalty za Thuramovu ruku, ale rozhodčí Poll jejich námitky přešel s klidem Angličana.

Barcelona málem zaskočila lídra Serie A krátce po příchodu ze šaten. Kluivert vybídl ke sprintu Luíse Enriqueho, který se prohnal kolem Montera a před sebou měl už jen Buffona. Kapitán Barcelony, který v soutěži nastoupil poprvé od říjnového zranění, ovšem zakroutil míč těsně vedle.

Jak se dávají góly, ukázal všem až Nedvěd, který převzal míč od Davidse, vřítil se do šestnáctky a jeho levačka nedala Bonanovi žádnou šanci. Kapitán české reprezentace to o chvíli později zkoušel z větší dálky, tentokrát s vypětím všem sil barcelonský brankář vyrazil míč nad břevno.

Barcelona v tomto ročníku Ligy mistrů nepoznala hořkost porážky a ztichlí diváci na Nou Campu věděli, že by prohra přišla v tu nejnevhodnější chvíli. Zoufalý kouč Antič poté na hřiště poslal místo obránce Anderssona do zálohy Mendietu a Barca svou převahu ve středu pole zúročila už po pěti minutách.

Xavi se na hranici pokutového míče opřel do míče a přízemní střelou si vynutil prodloužení. Ještě před jeho začátkem Mendieta vyprovokoval Davidse ke druhému faulu za žlutou kartu a hosté hráli od 80. minuty v deseti.

V prodloužení se hrálo většinu času kolem jejich pokutového území, ale domácí desetičlenný obranný val dobývali marně. Naopak šest minut před koncem prodloužení se dostala do ojedinělého protiútoku "Stará dáma" a Uruguayec Zalayeta svou střelou poslal Juventus mezi nejlepší čtyři evropské kluby.

Juventus se střetne v semifinále s Realem Madrid nebo s Manchesterem United, na Inter Milán čeká městský rival AC, nebo Ajax Amsterdam. O zbylých postupujících se rozhodne ve středu.

FC Barcelona - Juventus Turín 1:2 po prodl.
Poločas: 1:1. Prodloužení: 0:1. Branky: 66. Xavi - 53. Nedvěd, 114. Zalayeta. Rozhodčí: Poll (Angl.). ŽK: Luís Enrique, Gerard, Motta - Zambrotta, Montero, Davids, Tacchinardi, Buffon. ČK: 80. Davids (Juventus). Diváci: 98.000. První zápas 1:1, postupuje .
Barcelona
Bonano - Puyol, F. de Boer, Andersson (61. Mendieta), Reiziger (91. Gerard) - Overmars (85. Riquelme), Xavi, Motta, Luís Enrique - Saviola, Kluivert
Juventus
Buffon - Thuram, Ferrara, Montero, Zambrotta - Camoranesi (46. Birindelli), Tacchinardi, Davids, Nedvěd - Del Piero (83. Tudor), Di Vaio (46. Zalayeta)

Reklama

Související články

O postup se popereme, tvrdí Nedvěd

Ve středečním úvodním utkání čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů Juventus Turín doma remizoval s FC Barcelona 1:1. Španělský celek v tomto ročníku soutěže ještě...

Výběr článků

Načítám