Hlavní obsah

Biatlonista Björndalen podruhé zlatý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHANTY MANSIJSK

Českým biatlonistům se vydařil i poslední závod na mistrovství světa v ruském Chanty Mansijsku. Roman Dostál dnes dosáhl pátým místem v závodu na 15 kilometrů s hromadným startem nejlepšího výsledku v kariéře a Zdeněk Vítek skončil sedmý.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Pro druhý titul mistra světa si na Sibiři doběhl Nor Ole Einar Björndalen, který jako jediný dokázal ve větrných podmínkách bezchybně střílet.

Celkový vítěz Světového poháru se dostal do čela už po druhé střelecké položce a vedoucí pozici udržel až do cíle. "Podmínky byly složité. Nejel jsem nejrychleji, ale střílel perfektně a myslím, že jsem zajel jeden ze svých nejlepších závodů kariéry," zářil v cíli čtyřnásobný olympijský vítěz ze Salt Lake City.

Vítek část závodu vedl

Francouz Raphael Poirée přišel o stříbro na poslední střelbě vstoje, když dvakrát minul, zatímco Němec Sven Fischer jen jednou a posunul se na druhé místo. "Ráno jsem se cítil strašně unaveně, ale na trati jsem ožil," řekl Němec. "Ještě jsem se chtěl pokusit Fischera dojet, ale bojoval jsem s lyžemi," řekl Francouz.

Dostál začal závod na šestnáctém místě a bronzový medailista ze sprintu Vítek po čisté střelbě dokonce vedl. "Střelbu jsem zvládl bez chyby. Koukám, za kým bych se vyvezl, než mi došlo, že ostatní se vezou za mnou," podivil se Vítek, že je první.

Po druhé zastávce na střelnici se Dostál posunul na páté místo a Vítek klesl na osmou pozici. V silném větru se stala obtížnou každá z položek. Při třetí v pořadí, první stojce, Dostál netrefil tři z pěti terčů. "Tři trestná kola, to je pořádná porce! Na druhou stranu jsem si uvědomoval, jak těžké podmínky byly. Netrápil jsem se sám," uvedl Dostal, který klesl na jedenácté místo. Vítek chyboval dvakrát, ale běžel stále osmý.

Dostál vylepšil střelbu a výrazně postoupil

Přesná muška při poslední střelbě katapultovala Dostála na konečné páté místo. "Vítr byl šílený, ale střílel jsem rychle. Riskoval jsem a přálo mi štěstí," popsal závěrečnou položku dvaatřicetiletý reprezentant. Vítek minul jeden terč, postoupil na sedmé místo a v cíli vyhodnotil vystoupeni po svém: "Nebylo to nejlepší, ale zdaleka ani nejhorší. Vlastně jsem spokojen."

Spokojeností zářil trenér biatlonistů Milan Janoušek. "Kluci potvrdili dosavadní vystoupení. Zároveň se ukázalo, že příprava, kterou jsme letos zaměřovali k mistrovství světa, se skutečně vydařila," uvedl. Kouč si cenil zejména toho, jak se jeho svěřenci vypořádali se silným větrem a s napětím v závěrečné položce. "Právě tam se rozhodlo o jejich umístění. Ukázali, že jsou mentálně silní, a to je důležité," uzavřel Janoušek.

Björndalen vyhrál seriál SP ziskem 737 bodů, druhý Vladimir Dračev z Běloruska jich měl o 107 méně. Třetí skončil Němec Ricco Gross. Vítek nasbíral 338 bodů, i když vynechal kvůli zdravotním problémům třetinu sezony, a obsadil 16. místo.

Výsledky - muži, hromadný start (15 km):
1. BjörndalenNor.40:49,710 tr. okruhů
2. FischerNěm.-49,13
3. PoiréeFr.-1:04,34
4. BricisLot.-1:10,14
5. DostálČR-1:26,64
6. PuurunenFin.-1:35,33
7. VítekČR-1:44,74
8. HanevoldNor.- 1:47,55
9. EckhoffNor.-1:48,05
10. ČepikovRus.-1:53,93
Konečné pořadí SP (po 23 závodech):
1. BjörndalenNor.737 bodů
2. DračevBěl.630
3. GrossNěm.613
4. PoiréeFr.591
5. HanevoldNor.553
6. AndresenNor.466
7. Čepikov Rus.466
8. RyženkovBěl.451
9. SikoraPol.442
10. FischerNěm.440
...
16. VítekČR338
38. DostálČR121
52. GarabíkČR46
71. HolubecČR9
78. ŠlesingrČR4

Reklama

Související články

Biatlonistka Holubcová získala historické zlato

Česká biatlonistka Kateřina Holubcová vyhrála na mistrovství světa v ruském Chanty-Mansijsku vytrvalostní závod na 15 kilometrů. Získala tak pro český biatlon...

Holubcová: Pro úspěch mi asi musí být zle

"Po závodě na 7,5 km jsem na stupních vítězů koukala, jak se zlatá medaile Becaertové leskne a trochu jsem záviděla. Ale, že bych hned další závod vyhrála?...

Výběr článků

Načítám