Hlavní obsah

Sjednocená demokratická strana (PYD)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Syrská kurdská Sjednocená demokratická strana (Partiya Yekîtiya Demokrat – PYD‎) vznikla 20. září 2003 na severu Sýrie a nyní představuje jednu z hlavních kurdských politických sil v Sýrii.

Vznikla pět let poté, co byly v Sýrii zakázány kurdské exilové strany PKK (turecká Strana kurdských pracujících) a PUK (irácká Vlastenecká jednota Kurdistánu).

Po svém vzniku PYD uspořádala řadu demonstrací za práva Kurdů a čelila represím. Mnoho jejích členů bylo uvězněno.

Po propuknutí občanské války v Sýrii se PYD spojila s Kurdským vlasteneckým hnutím. Nakonec se stala hlavní politickou silou v Kurdy obývaných oblastech, protože její vojenské křídlo, milice YPG, dokázalo zastavit postup Islámského státu a s vojenskou podporou Američany vedené koalice proti Islámskému státu porazit samozvaný chalífát.

V listopadu 2013 PYD oznámila vznik prozatímní vlády v oblastech Džazíra, Kobani a Afrín. Samospráva se postupně rozšiřovala. Řídila se principy demokracie zdola.

Podle Turecka je PYD odnoží zakázané teroristické turecké Kurdské strany pracujících (PKK). PYD vyznává stejné hodnoty jako vůdce PKK Abdullah Öcalan, tedy decentralizaci, rozhodování na základě konsenzu a volení vedení zdola, které se uplatňuje i v armádě. Před kapitalismem upřednostňuje demokratický konfederalismus, aniž by zakazovala soukromé vlastnictví, které ale musí sloužit všem. Hojně uplatňuje družstevnictví a klade důraz na ekologii a rovnoprávnost žen.

Články k tématu