Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dánové znásilňují želvy, Němce by pozabíjel. Ruský poslanec řádí

Dlouho jsem si myslel, že nikdo a nic nepřekoná ruskou ženu, která v roce 2015 vyprávěla na kameru, jak hrozný je život v Evropě: „Mají málo ženských, proto když jdeš po ulici, je to o strach. Psi vyjí, pronásledují je chlapi, kteří je znásilňují.“ Byla to ale neznámá paní z lidu, i když během debaty na ruské ulici chtěla působit dojmem, že to v Evropě zná jako své boty. Ale jednička v oboru už není.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Předběhl ji poslanec ruské Státní dumy Alexej Žuravljov. V jednom z hlavních propagandistických pořadů televize Rossija 1, který se jmenuje 60 minut a který je Čechům znám proto, že snad jediným hostem, jenž dokázal zbourat aroganci moderátorského manželského páru Olga Skabějevová – Jevgenij Popov, byl starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný, Žuravljov, který je tam štamgastem, řekl:

„V Dánsku ministr zahraničních věcí znásilnil patnáctileté dítě, aktivistu své strany. No a omluvil se, a co? Vůbec nic! A tam otevřeli první na světě ten… porno nevěstinec pro zoofily! V Dánsku! Oficiálně funguje! Tam je možné přijít a znásilnit želvu!“

Poslanec pak hrdě prohlásil, že po tomto pořadu bude v Dánsku známý. Skutečně tam o něm napsali. Jako o kuriozitě z divné země.

Žuravljov sice nedosáhl úrovně jiného poslance, Michaila Děljagina, jenž v televizi vyzval k jadernému zničení ázerbájdžánského ropného průmyslu, ale také si nedávno přisadil. Opět v pořadu 60 minut rozčileně volal na adresu německého novináře Björna Stritzela, který je válečným korespondentem Bildu na Ukrajině: „Já chci říct tomu náckovi, že my tam všichni přijdeme a všechny vás zabijeme!“

To už bylo hodně i na moderátora Popova, jenž se poslance snažil usměrnit. Kašlu na to, odpověděl Žuravljov. V jeho politickém životopise není málo radikálních projevů. V parlamentu navrhoval zbavovat rodičovských práv homosexuály či bránit dětem migrantů, kteří neprokážou, že správně platí daně, aby navštěvovaly ruské školy. Demonstrativně opustil svůj mercedes a přesedlal na auto nezjištěné značky poté, co ohlásil kampaň proti podnikům v Itálii a Německu, jež v půlce minulého století spolupracovaly s fašisty a nacisty. Jezdí však na motorce BMW.

Nepřekvapí, že byl navrhovatelem zákazu stejnopohlavních manželství. Navrhl také omezit občanská práva mužů, kteří nesloužili v ruské armádě. Sám v armádě nikdy nesloužil. Začínal svou politickou dráhu ještě v Komunistické straně Sovětského svazu a nyní je se svou stranou Vlast spíše solitérem.

Tak dobře, může říci posluchač a čtenář, takových postaviček je plno v politickém životě každé země. Cožpak u nás nedýchali nedávno sněmovní vzduch bez respirátoru poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko? Ano, ano. Jenže Alexej Žuravljov není v ruské Státní dumě nějaký nýmand. Je to první zástupce předsedy výboru pro obranu.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám