Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Absurd z pera Jaroslava Haška? Ne, od šéfa ruských vyšetřovatelů Bastrykina

Dnes to bude vyprávění o jednom jediném příběhu, který se v minulých dnech odehrál v Rusku. Ale jestli je správné pořekadlo o kapce vody, v níž se odráží svět, jde přesně o takovou kapku.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Dne 5. prosince se na webové stránce instituce, která je v Rusku obestřena strachem kvůli své často neomezené moci, tedy Vyšetřovacího výboru, objevilo následující sdělení:

„Předseda Vyšetřovacího výboru Ruské federace Alexandr Ivanovič Bastrykin uložil Hlavní vyšetřovací správě Vyšetřovacího výboru Ruské federace v rámci kontroly před zahájením vyšetřování, aby důkladně prostudovala důvody, které byly sděleny v provolání iniciativní ‚skupiny vlastenců‘ na adresu předsedy Vyšetřovacího výboru.

V prohlášení, které bylo zveřejněno v jednom z médií, žádá skupina osob vedoucího Vyšetřovacího výboru Ruska, aby prověřil činnost hudebníků Noize MC (Ivana Alexejeva) a Oxxxymirona (Mirona Fjodorova).

Iniciátoři provolání zdůrazňují, že ve své tvorbě tito interpreti propagují negativní vztah k pracovníkům bezpečnostních orgánů. A stejně tak byly zaznamenány pokusy rehabilitace nacismu a extremistické činnosti.“

Zmínění rappeři jsou mezi mladými Rusy extrémně populární. Nepatří mezi stoupence Putinova režimu. Jenže žádný dopis neboli udání skupiny vlastenců v tomto případě vůbec neexistuje.

Jde o parodii, kterou umístil na své webové stránce nepříliš známý bloger Dmitrij Jakušev tři dny před prohlášením Vyšetřovacího výboru.

Ruské represivní orgány musí mít obrovské kapacity, když sledují i tak nefrekventované zdroje. V každém případě to Jakuševa uvrhlo do šokového stavu.

„To přece byla satira na téma toho, co se děje v zemi a že se všechno zakazuje, nic není dovoleno a zákazy jsou až idiotské,“ reagoval na jednání vyšetřovatelů.

Jakušev zdůraznil, že jeho smysl pro humor formoval mimo jiné Jaroslav Hašek svými povídkami a Osudy dobrého vojáka Švejka, a uzavřel:

„Víte, že za sovětských dob bylo víc satiry a že ouřadové byli chytřejší? Dokázali rozlišit mezi vtipem a vážnými věcmi. Teď se u nás absurd stává realitou!“

Je skutečně absurdní, že vyšetřovatele takříkajíc netrkla ani věta v parodickém udání „vlastenců“, která zní:

„Tváře šéfů našich siloviků se skutečně vždycky nepovedou, a když začínají mluvit, vypadají někdy jako agresivní debilové, kteří vyvolávají depresi a chuť k sebevraždě.“

I list Moskovskij komsomolec, který není vůči Kremlu nijak oponentní, nakonec napsal: „Pokud si ve Vyšetřovacím výboru z této věci taky nevystřelili, pak to ale vůbec není k smíchu.

Lidé s chladnými hlavami, ohníčky v očích a zvířecí, nelidskou vážností, kteří si přivlastňují právo oddělovat ‚čisté‘ od ‚nečistých‘, loajální občany od nepřátel státu… To je strašné.“

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Výběr článků

Načítám