Hlavní obsah

Každý stý Čech trpí epilepsií. Pohled na hodinky je při záchvatu klíčový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S epilepsií, chronickým neurologickým onemocněním, u nás žije přibližně sto tisíc lidí a každý rok si tuto diagnózu nově vyslechne okolo pěti tisíc lidí. O tom, co život s epilepsií často obnáší, přišla do podcastu Jiný hrníček pohovořit předsedkyně, koordinátorka a ambasadorka projektů Společnosti E Alena Červenková.

Foto: Novinky

Alena Červenková v novém dílu podcastu Jiný hrníček

Článek

„Epilepsie je soubor neurologických, nikoliv psychologických onemocnění, které se projevují opakovaným výskytem nevyprovokovaných epileptických záchvatů. Víme, že si ta nemoc nevybírá a může se týkat každého člověka, od malých dětí až po seniory,“ přibližuje Červenková.

Společnost E, ve které působí, dlouhodobě podporuje lidi s epilepsií a snaží se o šíření osvěty u většinové společnosti. Mezi časté nepochopení přitom patří to, že ne všechny epileptické záchvaty mají takový průběh, kdy se člověk zmítá v křečích na zemi. Pokud se ale s takovým záchvatem setkají, měli by si lidé pamatovat několik základních rad.

„Důležité je hlavně nepanikařit. Je dobré hned nevolat záchranku a v první řadě se podívat na hodinky, protože křečový epileptický záchvat by neměl trvat déle než pět minut. Důležité je nechat záchvat proběhnout a odstranit z dosahu všechny nebezpečné předměty, o které by se dotyčný mohl zranit,“ vyjmenovává Červenková.

Dodává, že lidé s epilepsií jsou často ve společnosti a hlavně v zaměstnání vnímáni s předsudky. „Sice se například těžko dokazuje, že důvodem propuštění je epilepsie, ale většina lidí, kterých se ptáme, ať už mají, nebo nemají epilepsii, pociťuje, že lidé s epilepsií jsou vnímáni jako rizikoví zaměstnanci nebo kolegové,“ dodává s tím, že speciálně v této oblasti života se snaží o širší osvětu skrze svůj informační portál epizóna.

Nejen o tom, co epilepsie obnáší v běžném i pracovním životě a s jakými problémy se lidé s epilepsií setkávají, se doslechnete v podcastu.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Výběr článků

Načítám