Hlavní obsah

Znovu hrozí velmi silné bouřky, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku v úterý večer a během středy znovu zasáhnou silné i velmi silné bouřky. Může je doprovázet krupobití, poryvy větru o rychlosti až 90 kilometrů v hodině, a zejména vydatné srážky s úhrny kolem 50 milimetrů. Vedle toho Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje i před vzestupy hladin a na východě i vysokými teplotami.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bouřky ve středních Čechách

Článek

Velmi silné bouřky se podle meteorologů mohou objevovat v Praze, Středočeském, Libereckém, Ústeckém Jihočeském a části Plzeňského kraje. Výstraha platí rovněž pro západní oblasti Vysočiny. Hrozit budou od úterních 20 hodin do středečních 6:00 a následně od 12:00 do čtvrtečních 3:00. V mezidobí bude v oblasti platit varování nižší intenzity.

Ve zbývajících oblastech Čech, Vysočiny a části Jihomoravského kraje pak platí varování před silnými bouřkami kontinuálně od úterního večera do čtvrteční noci.

ČHMÚ uvedl, že v pondělí spadlo v Katovicích na Strakonicku extrémních 187,5 milimetru srážek, přičemž nejvyšší minutová intenzita dosáhla hranice 3 milimetrů.

Vydatné srážky v kombinaci s nasycenou půdou budou zvedat hladiny řek. Až do středečního dopoledne proto bude platit v Praze, Jihočeském a částech Vysočiny, Středočeského, Plzeňského, Ústeckého a Libereckého kraje varování před vzestupy hladin.

„Vzhledem o očekávaným srážkám a předchozímu nasycení povodí bude docházet k výraznému kolísání zejména menších toků s vysokou pravděpodobností překročení 1. stupně povodňové aktivity. Při velmi intenzivních bouřkách nelze vyloučit na menších tocích i ojedinělé překročení 2. až 3. stupně povodňové aktivity,“ upozornili meteorologové.

Ve středu bude od 12 do 22 hodin platit v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji varování před vysokými teplotami.

Přes Česko přešly mohutné bouřky

Domácí

Až do odvolání pak na východě republiky platí výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Reklama

Výběr článků

Načítám