Hlavní obsah

Zimní počasí se přihlásí o slovo až v prosinci

Novinky, mif

Nadprůměrně teplé počasí vydrží v Česku i v následujících dvou týdnech, typické zimní teploty se o slovo přihlásí až s příchodem prosince. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 16.11.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Předpokládáme, že období od 18. listopadu do 15. prosince 2019 bude teplotně nadprůměrné až průměrné,“ uvedli meteorologové.

Podle nich budou teplotně nadprůměrné – alespoň tedy s ohledem na roční období – především první dva týdny předpovědi. „V prvním týdnu se minimální noční teploty budou pohybovat většinou kolem 4 °C, při zmenšené oblačnosti a slabém větru ojediněle kolem 0 °C. Maximální denní teploty budou dosahovat většinou kolem 9 °C, na východě ojediněle až 14 °C,“ stojí ve výhledu.

Aktuální předpověď počasí na Windy.com

Poslední dva týdny budou již směřovat k dlouhodobému průměru. „Relativně nejchladnějším bude poslední týden období s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem -1 °C a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem 4 °C,“ konstatovali meteorologové.

Co se týče srážek, sledované období by mělo být průměrné až podprůměrné. „Týdenní úhrny se budou pohybovat většinou kolem 5 mm,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 18. listopadu do 15. prosince v letech 1981 až 2010 byla 0,8 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 41 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám