Hlavní obsah

Za posledních čtrnáct dní napršelo více srážek než vloni za celý červen

Novinky, khl

Na území Česka v červnu zatím v průměru spadlo 63 milimetrů srážek, tedy 80 procent červnového normálu. Mohou za to především bouřky a trvalé deště v první polovině června. Nejvíce napršelo v okolí Kolína.

Foto: archiv MMB, Právo

Srážkový úhrn v období od 1. do 14. 6. 2020.

Článek

Množství srážek v období od 1. do 15. června je větší než za celý loňský červen, který byl naopak podnormální, a průměrný červnový úhrn tvořil 67 procent normálu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je však v tomto případě průměr zavádějící vzhledem k nerovnoměrnému rozložení srážek.

Největší příděl vody zaznamenali v okolí Kolína, kde srážkový úhrn představuje více než 160 procent červnového normálu, tedy o šedesát procent více, než je běžné za celý červen. Jen při nedělních bouřkách tam za den napršelo 129 litrů vody na metr čtvereční, z toho 115 litrů spadlo během dvou hodin.

Extrémní srážky. Na Kolínsku napršelo během tří hodin 120 mm

Počasí

Naplnění srážkového normálu meteorologové zaznamenali okolo Českého Krumlova a na Vysočině, především v okolí Žďáru nad Sázavou. Zde se průměrný srážkový úhrn za posledních čtrnáct dní pohybuje mezi 120 a 160 milimetry, tedy nad 100 % červnového normálu.

Naopak místa, kterým se bouřky a trvalé deště vyhnuly, se červnovému normálu ani nepřiblížila. Například v okolí Ostravy a Karviné srážky nedosahují ani čtyřiceti procent toho, co normálně v červnu naprší.

Květen srážkově normální

Za celý minulý měsíc napršelo 74 milimetrů srážek. Květen byl tak v množství srážek normální. Narozdíl od června byl nejbohatší Moravskoslezský kraj, kde v průměru spadlo 120 milimetrů srážek, o čtyřicet procent více, než je běžné.

Bouřky a lijáky udeřily. Na Žďársku vyplavily i zahradu Sáblíkové

Počasí

Podobně vysoký denní úhrn srážek jako v neděli u Kolína zaznamenali hydrometeorologové 1. června v roce 2013 při povodních v Horním Maršově na Trutnovsku. Tehdy za den napršelo 130 litrů vody na metr čtvereční. Při povodních v roce 2002 napršelo nejvíce za den téměř 227 litrů srážek na metr čtvereční. „V roce 2002 pršelo více dní, nejvyšší srážkový úhrn byl pak zaznamenán 12. srpna 2002,“ uvedli meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám