Hlavní obsah

Z mrazu zpátky k teplotním rekordům

Pondělní ráno přineslo do ČR mrazivý závan zimy, teploty padaly k nule a někde i hluboko pod ni. V nadcházejícím týdnu se ale bude postupně oteplovat, a to natolik, že o víkendu se očekávají i teplotní rekordy, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 7.10.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Startujeme mrazem, Luční bouda měla –9 stupňů, v Liberci naměřili –2,2 a Praha Ruzyně hlásí 0,7, Ostrava 0,8 stupně. Nejtepleji bylo v Tušimicích, a to 4,5 stupně. Na Šumavě nebyly teploty tak nízko díky velké oblačnosti,“ uvedla Honsová. V průběhu týdne podle ní přijde frontální rozhraní, které přinese srážky, teploty ale půjdou nahoru. O víkendu se pak nad naše území nasune tlaková výše, kolem které k nám pronikne teplý vzduch od jihozápadu.

V pondělí bude polojasno nebo skoro jasno. Na jihozápadě bude ještě oblačno, ale mraky se budou odpoledne protrhávat. Nejvyšší teploty vystoupí na 7 až 11 stupňů.

Úterní ráno bude opět studené s teplotami mezi 2 až –2 stupni. „Tentokrát bude chladněji na Moravě a ve Slezsku, na západě zůstanou teploty kolem 4 stupňů,“ upřesnila Honsová. Přes den bude oblačno až zataženo, na východě ještě až polojasno. Postupně se od západu přidá déšť nebo přeháňky. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 stupňů. Na východě území ale bude foukat čerstvý vítr, který bude pocitovou teplotu mírně snižovat.

Ve středu bude zataženo s deštěm a přeháňkami. Srážky budou ustávat odpoledne nebo navečer. Velká oblačnost zajistí teplejší ráno mezi 8 až 4 stupni, odpolední maxima vyšplhají na 11 až 15.

Ve čtvrtek bude oblačno, přechodně může být i polojasno, občas se vyskytnou přeháňky, zejména na severu území. Modely počítají s oblačným ránem, takže teploty se udrží mezi 9 až 5 stupni, přes den pak vystoupí na 12 až 16 stupňů.

V pátek bude oblačno, během dne pak přechodně až polojasno. Přeháňky se objeví pouze ojediněle. Ranní teploty zůstanou mezi 9 až 5 stupni, maxima se vyhoupnou na 15 až 19 stupňů. Večer se k nám začne nasouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu.

O víkendu přes dvacet

V sobotu bude polojasno nebo skoro jasno. Ráno se objeví se mlhy nebo nízká oblačnost, která by se měla brzy protrhat. Ranní teploty klesnou na 8 až 4, odpolední vystoupí na 18 až 22.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

O víkendu bude slunečno a teplo. Ilustrační foto

V neděli bude jasno nebo polojasno, po ránu opět s mlhami nebo nízkou oblačností. Ranní teploty se očekávají mezi 9 až 5 stupni, přes den se oteplí na 19 až 23. Některé modely se dokonce odvažují předpovědět až 24 stupňů.

Teplé počasí vydrží i v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám