Hlavní obsah

Meteorologové přitvrdili výstrahu před deštěm a varují před povodněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli upravil a rozšířil varování před deštěm. Srážky na východě budou po zbytek neděle a v pondělí velmi vydatné a během 24 hodin může napršet přes 60 milimetrů. To povede i k vzestupu hladin a lokálně se toky mohou dostat i na třetí stupeň povodňové aktivity.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Článek

Srážkové úhrny mohou podle meteorologů překročit 40 milimetrů během šesti hodin, respektive 60 milimetrů během 24 hodin.

Velmi vydatné srážky zasáhnou v neděli Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký kraj. V pondělí se rozšíří i na Jihomoravský a části Vysočiny, respektive Královéhradeckého a Pardubického kraje.

„V severovýchodní části republiky předpokládáme vzhledem k předpovídaným srážkám vzestupy hladin toků, zejména také na severním předhůří Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku,“ uvedl ráno ČHMÚ.

Před polednem meteorologové výstrahu konkretizovali s tím, že v Moravskoslezském, Olomouckém a částech Zlínského, Pardubického a Královéhradeckého kraje lze na tocích očekávat kvůli nasycenosti povodí překročení druhého, lokálně i třetího stupně povodňové aktivity.

Na jihu Moravy a v oblasti Krkonoš mohou toky vystoupat na první stupeň.

Žarošice na Hodonínsku zaplavilo bahno z polí

Domácí

Se silnými dešti se republika potýká od pátku. V pátek a v sobotu byly nejvýraznější zaznamenány v západních a středních oblastech republiky, v neděli se oblačnost přesunula dále na východ.

Během uplynulých 24 hodin pršelo nejvíce v západních a středních Čechách, na území Prahy, dále v pásmu na sever od Prahy až po hranice s Německem a v Orlických horách a okolí.

V Dobřichovicích zaznamenali meteorologové 91 milimetrů, ve stanici Zbiroh Švabín 87 milimetrů a v Deštném v Orlických horách 83 milimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám