Hlavní obsah

Týden poznamenají tropy a bouřky

Poslední červnový týden doprovodí nadprůměrné teploty a občasné bouřky. Tropy by měly vydržet až do víkendu, kdy se ochladí. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27.6. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Noc na pondělí byla tropická, na stanici Maruška ve Zlínském kraji teplota neklesla pod 20 °C. Tropické bude pondělí i přes den, odpolední teploty budou atakovat hranici 35 °C.

Zpočátku bude v pondělí jasno až polojasno, během odpoledne a večera bude na západě území docházet k přibývání oblačnosti a večer se tam místy objeví přeháňky a bouřky.

Bouřky, ojediněle i velmi silné, se budou objevovat i v noci na úterý. „V Čechách bude oblačno až zataženo, déšť, přeháňky, místy bouřky, které budou slábnout až během druhé poloviny noci. Na Moravě a ve Slezsku bude polojasno až oblačno a přeháňky nebo bouřky pouze ojediněle, a to až nad ránem. Po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy,” popsala Honsová.

V úterý ráno se budou teploty pohybovat mezi 21 a 15 °C. Přes den bude oblačno až polojasno a v podvečer se opět mohou vytvářet bouřky.  Oblačnosti, potažmo srážek, bude přibývat od jihozápadu. Odpolední teploty se zastaví mezi 23 až 27 stupni, na východě republiky bude kolem 30 °C.

Ve středu bude zprvu převládat déšť či přeháňky, místy i bouřky. Ranní teploty klesnou na 19 až 15 °C. Postupně by měly od západu srážky ustávat. Večer bude znovu přibývat oblačnosti a opět se mohou objevit  bouřky či déšť. Přes den se teploty dostanou na 24 až 28, na východě naměří až 34 °C.

Ve čtvrtek bude převládat polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou objevit přeháňky či bouřky. Ranní minima klesnou na 18 až 14 °C, přes den se dostanou na 28 až 32 °C.

Velmi podobně by mělo být i v pátek. Polojasnou oblohu může během dne nahradit oblačno, místy s přeháňkami či bouřkami. Ráno teploty klesnou na 18 až 14 °C, přes den se dostanou na 29 až 33 °C.

Sesuvy půdy, spadlý podmáčený strop v baru. Hasiči bojují s následky lijáků

Domácí

„Pokles teplot vzduchu přinese víkend. Zejména v sobotu bude oblačnosti i srážek více, místy i bouřky,” shrnula Honsová.

V sobotu se ranní teploty budou pohybovat mezi 18 až 14 °C, přes den se dostanou na 21 až 25 °C, na východě až na 27 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty zůstanou mezi 18 až 14 °C, přes den se vyhoupnou na 22 až 27 °C.

FOTO: Kam na koupaliště v Praze

Domácí
Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané maximální teploty v pondělí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám