Hlavní obsah

Týden bude studený, ale o víkendu se oteplí až na 25 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející pracovní týden bude studený, proudit k nám bude chladný vzduch od severozápadu až severu. Předpověď očekává ranní mrazíky a na horách sněžení. Přes 20 stupňů se začnou teploty dostávat až o víkendu, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.5.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„První květnový týden startuje relativně studeným ránem. V 6 hodin teplota například v Ústí nad Orlicí klesala na 0,4 °C, v Holešově na 1,5 °C, v Karlových Varech bylo 1,7 °C. V horských oblastech místy mrzlo – např. Rokytská slať hlásila -5,5 °C, Volary -4 °C a Orlické Záhoří -5 °C,“ přiblížila Honsová.

Se studenými rány je podle ní potřeba počítat až do pátku. „V první polovině týdne k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu až severu. Už o víkendu se na vrcholcích hor déšť měnil na déšť se sněhem nebo sněžení. To očekáváme v úterý a ve středu od výšky 1000 m nad mořem,“ uvedla meteoroložka.

Sněhové vločky nejsou v květnu podle ní nic neobvyklého. „Vloni sněžilo 5. května v Čechách od nadmořské výšky 400 metrů a v roce 1997 sněžilo v Praze 28. května a v Liberci 31. května o dva roky později,“ připomněla Honsová.

V pondělí bude polojasno až oblačno, během odpoledne bude od západu přibývat další oblačnost a místy se objeví přeháňky nebo déšť, ojediněle se vyskytnou bouřky. Nejvyšší teploty vystoupí na 14 až 18 °C.

Polojasno až oblačno bude také v úterý, občas se objeví přeháňky, na vrcholcích hor pak budou srážky smíšené. Ranní teploty klesnou na 5 až 1 °C a místy je potřeba počítat s přízemními mrazíky. Na východě budou mít ráno teplejší, bude tam až 8 °C. Nejvyšší teploty přes den se dostanou jen na 10 až 14 °C, na jižní Moravě na 16 °C.

Ve středu bude polojasno, na severu území až oblačno, ojediněle s přeháňkami, jež budou na vrcholcích hor sněhové. Noční teploty spadnou na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní maxima vyšplhají na 11 až 15 °C.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Ilustrační foto

Čtvrtek přinese skoro jasnou až polojasnou oblohu. Ráno se ochladí na 4 až 0 °C, místy se budou opět vyskytovat přízemní mrazíky. Přes den budou teploty stoupat na 14 až 18 °C.

V pátek bude polojasno nebo skoro jasno. Noční teploty budou klesat k 6 až 2 °C, ojediněle opět s přízemními mrazíky. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C.

Na víkend oteplení

Na sobotu hlásí předpověď polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Noční teploty už nebudou klesat tak nízko, bude 9 až 5 °C. Také denní maxima už budou výše, a to mezi 20 a 24 °C, ojediněle kolem 26 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, místy se vyskytnou přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty budou opět klesat k 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám