Hlavní obsah

Tereziánské babí léto vydrží do konce týdne

Ačkoliv nedělních rekordních teplot se už asi nedočkáme, stále nás v nadcházejícím týdnu čeká příjemné tereziánské babí léto. Teploty budou šplhat až k 23 stupňům, postupně budou maxima klesat, ale nad průměrem mají vydržet až do neděle, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14. 10. 2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V Husinci a v Neumětelech v neděli naměřili 26,4 stupně. V pražském Klementinu padl rekord z roku 1791 (měří se od 1778). Tehdy tam 13. října naměřili 23,2 stupně, včera to bylo 23,3 stupně,“ uvedla Honsová k nezvykle teplé neděli. A přidala další statistické podrobnosti: „Průměrná teplota v Praze byla 17,7 stupně, což odpovídá 27. srpnu. Teplotně nadprůměrní jsme o 6,1 stupně. Tak teplý říjen byl naposledy v roce 2000.“

Česko zažilo letní den, v Klementinu padl 228letý rekord

Počasí

Teplotně nadprůměrný bude podle ní i celý nadcházející týden, citelné ochlazení má přinést až neděle.

V pondělí bude jasno nebo polojasno, ranní mlhy nebo nízká oblačnost ojediněle vydrží po celé dopoledne. Při slunečné obloze vystoupí denní teploty na 19 až 23 stupňů, pod mlhou zůstanou kolem 15.

V úterý ráno teploty klesnou mezi 13 až 9 stupňů, při celonočním vyjasnění se ale budou držet až u 5 stupňů. Stále by mělo převládat jasno nebo polojasno, ráno a dopoledne místy s mlhami nebo nízkou oblačností. Odpolední maxima opět vyšplhají na nadprůměrných 19 až 23 stupňů, při nízké oblačnosti ale zůstanou jen kolem 15. „Svátek bude mít Tereza, můžeme tedy říci, že si užíváme tereziánské babí léto,“ připomněla Honsová. Lze to brát jako kompenzaci za svatováclavské babí léto, které prakticky nebylo.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Ilustrační foto

Středa bude mít stejný start jako předchozí den. Ráno bude jasno nebo polojasno, místy s mlhami nebo nízkou oblačností. Teploty opět klesnou na 13 až 9 stupňů při oblačnosti, při vyjasnění se ochladí až na 5 stupňů. „Během dne očekáváme od západu studenou frontu, postupně s přibývající oblačností, deštěm nebo přeháňkami,“ upozornila Honsová. Na západě tak teploty zůstanou jen kolem 14 stupňů, jinde v Čechách se budou pohybovat mezi 16 až 20 a na Moravě a ve Slezsku se dostanou až na 22 stupňů.

Ve čtvrtek by mělo být polojasno, na Moravě zpočátku ještě oblačno. Po ránu se opět může objevit nízká oblačnost nebo mlhy. Teploty ráno spadnou k 10 až 6 stupňům, odpoledne vyšplhají na stále ještě nadprůměrných 15 až 19.

V pátek se očekává převážně polojasno, po ránu se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. „Na pár hodin se k nám nasune výběžek vyššího tlaku vzduchu, takže by se měla protrhat,“ upřesnila Honsová. Ráno budou teploty v rozmezí 12 až 8 stupňů, při vyjasnění jen kolem 5 stupňů. Odpolední maxima se opět budou držet mezi 15 až 19, při mlze a nízké oblačnosti ale jen kolem 12.

O víkendu přijde studená fronta. V sobotu bude ještě zpočátku polojasno a mlhavo, odpoledne je ale nutné počítat se přibýváním oblačnosti s deštěm od západu. Ráno klesnou teploty na 11 až 7, při malé oblačnosti k 5 stupňům. Maxima zůstanou ještě na 15 až 19 stupních, ale od západu se bude postupně ochlazovat.

V neděli už bude zataženo s deštěm. Ranní teploty budou mezi 10 až 6 stupni, odpolední vystoupí už jen na 10 až 14 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám