Hlavní obsah

Svatá Anna, blesky z rána. Přichází týden silných bouřek

Novinky, jas

Poslední červencový týden, na který připadá svátek svaté Anny, s nímž se pojí pranostika o chladných ránech, bude především ve znamení četných bouřek a letních teplot. Namísto anenských jasných dnů se dočkáme proměnlivé oblačnosti, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Carstensen Jörg, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Pás velmi silných bouřek přešel během nedělního večera a v noci na pondělí přes Česko od jihozápadu. Velmi silné bouřky byly doprovázené vydatným deštěm, kdy se srážkové úhrny zastavovaly i přes 50 milimetrů,” připomněla Honsová s tím, že  nejvíce srážek spadlo v Prostějově (62 milimetrů), na stanici Jelení na Prachaticku (60 milimetrů) a v Brně (51 milimetrů).

V pondělí musíme počítat s proměnlivou oblačností. Bude oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, přičemž odpoledne a večer bude docházet k přibývání oblačnosti, přidá se déšť, přeháňky a silné bouřky, které mohou doprovázet přívalové deště, silný vítr a krupobití. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 21 až 27 °C, na jihovýchodě až 30 °C.

Vydatné srážky mohou zvedat hladiny menších toků a ty se v souladu s výstrahou mohou dostávat na stupně povodňové aktivity.

V úterý bude proměnlivá oblačnost – oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Odpoledne a večer, zejména na východě území bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti a místy se přidá déšť, přeháňky a silné bouřky,” dodala Honsová. Ráno teploty klesnou na 18 až 14 °C, odpolední se dostanou na 24 až 28 °C, na Moravě a ve Slezsku až na 30 °C.

Kroupy, přívalové srážky i nárazový vítr. Bouřky udeří v Česku větší silou

Počasí

S velkou oblačností se setkáme i ve středu. Bude převážně oblačno až zataženo, místy s deštěm, přeháňkami a ojediněle se mohou objevit i bouřky. Během dne se od západu dočkáme ubývání oblačnosti až na polojasno. Ranní minima zůstanou mezi 18 a 14 °C, odpolední teploty vystoupají na 24 až 28 °C, na východě republiky znovu až 30 °C.

Bouřky jsou pomalejší. Záplavy v Evropě budou 14x častější, tvrdí studie

Evropa

Ve čtvrtek bude zpočátku dne jasno až polojasno. Na severozápadě se večer zatáhne a místy se přidá déšť či bouřky. Ráno teploty klesnou na 17 až 13 °C, odpoledne vystoupají v maximech na 24 až 28 °C, na Moravě a ve Slezsku až 32 °C.

V pátek bude pokračovat počasí s proměnlivou oblačností. Bude oblačno až zataženo, přechodně však může být i polojasno. Meteorologové očekávají místy déšť, přeháňky i bouřky. Ranní minima klesnou na 19 až 15 °C, odpolední vystoupají na 22 až 26 °C, na jihovýchodě republiky to bude až 29 °C.

Výhled na víkend slibuje prozatím oblačno až polojasno místy doprovázené deštěm, přeháňkami či bouřkami. Ranní teploty v sobotu i v neděli klesnou na 17 až 13 °C, odpolední vystoupají na 23 až 27 °C.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám