Hlavní obsah

Počasí bude tento týden zátěžové

Novinky, fia

Počasí v Česku bude v nadcházejícím týdnu náročné pro lidi, kteří citlivě reagují na změny tlaku a teploty. První únorové dny totiž budou střídáním teplot připomínat spíš apríl, po mrazivém pondělním ránu přijde obleva, která přinese teploty až kolem 12 stupňů. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.2.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Zatímco první únorový den je nejchladnější od roku 2017, po úterním přechodu okluzní fronty půjdou teploty rychle nahoru a uprostřed týdne očekáváme déšť a oblevu i v horských oblastech,“ uvedla Honsová.

Mrazivé ráno
Teploty na severu a severovýchodě Česka v pondělí ráno klesly místy pod –15 stupňů. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, a to –27,8 stupně. Jinde bylo nejčastěji mezi pěti až deseti stupni pod bodem mrazu. Bylo to nejchladnější ráno této zimy, uvedl ČHMÚ.

„Střídání teplot vzduchu i velké změny tlaku vzduchu budou zátěžové pro meteosenzitivní skupinu obyvatel – astmatiky, kardiaky, jedince se zvýšeným krevním tlakem a starší generace. Lidé s nízkým tlakem vzduchu mohou pociťovat bolest hlavy, malátnost, horší koncentraci nebo horší spánek,“ upozornila meteoroložka.

Na víkend se podle ní do hry opět dostane frontální rozhraní a postupně k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu. „I přes to, že ve středu v odpoledních maximech naměříme až 12 stupňů, řidiči musí zůstat ve střehu – při mrznoucích srážkách se bude tvořit ledovka a po ránu při teplotách pod bodem mrazu náledí,“ varovala Honsová.

Ve středu až 12 stupňů

Pondělní den bude jasný až polojasný, po ránu se ojediněle setkáme s mrznoucími mlhami. „Během dne bude od západu oblačnosti přibývat na oblačno až zataženo, večer očekáváme na západě ojediněle slabé sněžení, na Plzeňsku později i déšť se sněhem nebo srážky mrznoucí,“ přiblížila Honsová. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi –2 až 2 stupni.

V úterý bude obloha oblačná až zatažená, místy se slabým deštěm se sněhem. Odpoledne bude od západu docházet k dalšímu přibývání oblačnosti s deštěm, na vrcholcích hor se sněžením. Ranní teploty klesnou na 0 až –4 stupně, na jihozápadě zůstanou kolem 2 stupňů nad bodem mrazu. Denní maxima se budou pohybovat mezi 3 až 7 stupni, na severu kolem nuly.

Ve středu bude zataženo až oblačno s občasným deštěm, ojediněle i mrznoucím. Ráno bude teplé s hodnotami mezi 7 až 3 stupni, ale na východě to bude jen mezi 2 až –2 stupni. Přes den se teploty vyšplhají na 8 až 12 stupňů. Vát bude mírný jihozápadní vítr.

Na čtvrtek předpověď hlásí oblačno až polojasno, zpočátku dne místy slabý déšť. Ranní minima se budou držet mezi 6 až 2 stupni, odpolední maxima pak mezi 7 až 11 stupni. Foukat bude čerstvý jihozápadní až západní vítr.

V pátek už bude ve znamení postupného ochlazování. Obloha bude oblačná až zatažená, místy se vyskytne déšť, jenž bude na horách postupně přecházet ve sněžení. Ráno se ochladí na 4 až 0, ale denní teploty už nepřekonají rozmezí 2 až 6 stupňů.

V neděli opět mrazivé ráno

V sobotu bude většinou zataženo, místy se objeví déšť, od středních poloh déšť se sněhem, postupně i sněžení. Teploty ráno klesnou na 2 až –2 stupně, přes den budou mezi 1 až 5 stupni.

Neděle bude zatažená až oblačná, občas se sněžením. Ranní teploty se vrátí do mrazivějších hodnot, a to mezi –1 až –5 stupňů, na sněhové pokrývce až k –7 stupňům. Přes den se „oteplí“ nejvýše na –2 až 2 stupně.

Foto: DPA/Fabian Sommer, ČTK

Pro některé lidi bude počasí v následujících dnech zátěžové, pro většinu sněhuláků však bude obleva likvidační. Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám