Hlavní obsah

Opět hrozí velmi silné bouřky, kroupy mohou mít až pět centimetrů

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upravil a upřesnil výstrahu před velmi silnými bouřkami, které se mohou objevovat na většině území. Může je doprovázet krupobití, přívalové srážky a poryvy větru.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.7. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výstraha před silnými bouřkami platí od 11 hodin v částech Plzeňského, Ústeckého, Středočeského a Jihočeského kraje. Ve východnějších oblastech platí, či začne během odpoledne platit, varování před velmi silnými bouřkami.

V přívalových srážkách může během bouřek napršet kolem 50 milimetrů a vítr může mít v nárazech rychlost kolem 70 kilometrů v hodině. Větší nebezpečí by nicméně mohly představovat kroupy.

„V případných supercelách na severovýchodě Čech a západě Moravy nevylučujeme ani větší kroupy o průměru tři až pět centimetrů,“ upozornil ČHMÚ.

Meteorologové předpokládají opět i možné vzestupy hladin, byť na stupně povodňové aktivity by stoupat neměly.

„Po předchozích srážkově významných dnech bude hydrologická odezva výraznější i při malých krátkodobých úhrnech, zejména v jihozápadních Čechách a místy ve středních a severovýchodních Čechách,“ uvedli.

V Jihomoravském a Zlínském kraji platí výstraha před velmi vysokými teplotami nad 34 °C, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji pak před teplotami nad 31 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám