Hlavní obsah

O víkendu se oteplí až na 10 stupňů

Počasí v Česku budou až do neděle ovládat jednotlivé frontální systémy, které sice přinesou oblačnost, srážky ale budou jako obvykle zanedbatelné. Zato teploty půjdou nahoru. Od pondělí pak teplý vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry přinese typickou šedou inverzi, zatímco na horách budou teploty nad nulou, což nejsou dobré podmínky pro umělé zasněžování, informovala Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.12.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek přijde od západu první frontální systém. Přinese zataženo až oblačno, během dne na většině území se sněžením, v polohách pod 400 metrů budou srážky smíšené a v nejníže položených lokalitách i dešťové.

„Úhrny ale budou minimální. Na horách do 2 cm sněhu, v nížinách jen do 1 mm, sníh bude navíc hned tát,“ upřesnila Honsová. V Čechách denní teploty vystoupí na 1 až 5 stupňů, na Moravě a ve Slezsku se budou držet mezi -2 až 2 stupni, přičemž chladněji bude na Ostravsku, tepleji pak v Jihomoravském a Zlínském kraji.

V pátek bude zpočátku dne na Moravě a ve Slezsku ještě polojasno, ale v Čechách už se začne projevovat další frontální systém. Postupně se přidají srážky sněhové, které se ale budou měnit na déšť. Ráno bude ještě mrazivé s teplotami od -1 do -5 stupňů, přes den se oteplí na 3 až 7 stupňů. Zesilovat bude čerstvý vítr, na horách bude dosahovat až 70 km/h v nárazech.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo s dešťovými přeháňkami. Na horách v polohách nad 800 metrů bude sněžit. „Ale bude to těžký, mokrý sníh,“ upřesnila Honsová. Ráno teploty klesnou do zrádného rozmezí 2 až -2 stupňů, takže je potřeba dát si pozor na náledí. Odpolední maxima pak vyšplhají k 3 až 7 stupňům.

Neděle přinese převážně oblačno, místy opět s dešťovými přeháňkami. Srážky budou sněhové jen v nejvyšších polohách nad 1000 metrů. Ranní teploty se budou držet většinou nad bodem mrazu, a to mezi 4 stupni až 0. Přes den se citelně oteplí zejména v Čechách, kde teploměry ukážou 6 až 10 stupňů, na Moravě a ve Slezsku zůstanou teploty mezi 3 až 7 stupni. Pořád bude foukat čerstvý vítr.

Během pondělí se očekává nástup teplého jihozápadního proudění ve vyšších vrstvách atmosféry, což u nás znamená většinou nízkou inverzní oblačnost. Ranní teploty zůstanou na 4 stupních až 0. Odpoledne modely počítají s rozmezím 6 až 10 stupňů pro případ, že se oblačnost protrhá. Ale i pod inverzní pokličkou má být ještě relativně teplo, a to 4 až 8 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám